Цацаров: Идеята НС да сменя главния прокурор не е добра

14 Май 2015 | 17:11
0 коментара
Политика
Цацаров: Идеята НС да сменя главния прокурор не е добра

Едва ли някой ще погледне добре на това главните прокурори да могат да се сменят и разбира се председателите на върховните съдилища като в близки балкански страни. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на БГНЕС.

Обвинител номер едно отговори на въпрос, че в момента се обсъждат предложения за конституционни промени, а едно от предложенията на реформаторите е с 3/4 съгласие от депутатите да може да се сваля главният прокурор. Цацаров припомни, че върху това дали е добре да има парламентарен контрол върху главния прокурор и върху прокуратурата и институцията, която в момента представлява, го е казал още през ноември миналата година. "Така че всякакви идеи за такъв контрол са добре дошли. Що се отнася до това какво, как и по какъв начин, аз мисля че съм го казал достатъчно ясно и преди – докато не видя нещо написано, а до момента чувам само словоизлияния, абстрактни политически идеи, които се опитват да добият юридически привкус – не мога да кажа нищо друго", посочи той.

"Проблемът не е в това дали 3/4 от депутатите ще могат да свалят главния прокурор. Всъщност тези, които го предлагат е добре да се справят с решенията на Конституционния съд, но това е отделен въпрос, това вече е въпрос на юридическа култура. Проблемът е в нещо друго, проблемът е до колко този поход към овладяване на прокуратурата ще бъде реализиран", каза главният прокурор. На въпрос дали смята, че това е поход, той отговори с въпрос: "А вие какво смятате, че е? Просто го казвам съвсем образно, не ме карайте да коментирам нещо, което не е написано", посочи той. След това употреби израза "такива стремления, не поход". "Въпросът не е само в прокуратурата, въпросът е и в колегите ми председатели на върховни съдилища", заяви Цацаров.

Той посочи, че това дали парламентът ще може да освобождава с мнозинство 3/4 - по този въпрос има произнасяне на КС. Второто, което заяви е да чуем какво говори ЕК и каза, че е имал две срещи. "Някак си тези критики, които ги чух тук или ги чувам тук, ежедневно от реформатори, псевдореформатори, нереформатори и т.н. не, че прокуратурата работи перфектно, но никой не ми ги каза в Брюксел", посочи той. Цацаров каза още, че едва ли някой ще погледне добре на това за смяната на главния прокурор и председателите на върховните съдилища като в наши близки балкански страни.

Цацаров посочи, че чува от медиите тази идея. И когато отново медиите му казаха, че предложението е това да се случва след този главен прокурор, Цацаров каза: Проблемът, ако някой смята, че на мене ми е персонален – нещо се е излъгал. На мен не ми е персонален нито моят – така да го кажа – проблем, нито проблемът на двама гласовити депутати, които през седмица се упражняват на тема прокуратура. Какво значи няма да е за тоя главен прокурор, ами защо ще е за следващия?! Проблемът не е за главния прокурор или за личността на главния прокурор, проблемът е за прокуратурата, проблемът е за съдебната власт. Аз така го схващам". "Ако виждате нещо в това, че за този главен прокурор нямало да е. Днеска си главен прокурор, утре не си, ама прокуратурата си остава и какво за следващия ще е?", каза той. Сотир Цацаров обеща, че когато види нещо написано, няма да мълчи, просто ще каже това, което мисли.

Добавете Вашия коментар

TOP