БЗНС и представители на демократичната общност отдадоха почит и напомнят за жертвите на комунистическия режим

01 Февруари 2021 | 17:45
0 коментара
Общество

И тази година на 1 февруари, представители на демократичната общност и най-старата демократична организация у нас - БЗНС отдават почит и напомнят за жертвите на комунистическия режим.

И тази година поканата е към всички демократично мислещи българи да сведат глава пред жертвите на кървавия комунистически терор! Този ден е определен от президентите Желю Желев и Петър Стоянов като „Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим“.

На 1 февруари 1945 г. посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, получили присъдите си от Първи състав на Народния съд. Много от близките на подсъдимите са изселени. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца хиляди са убити, а изселените са над 28 хиляди души.

„За съжаление въпреки усилията на много учени и историци тази страница от новата ни българска история е непозната за младото поколение. Милиони български граждани с различен етнически произход, религиозна принадлежност и с различни политически убеждения, които стават жертви на комунистирческия режим, все още изпитват притеснения, че този човеконенавистен режим не е осъден и са силно притеснени от опитите за неговата реабилитация.“ – това заяви днес пред мемориала на жертвитв на комунизма в гр. София Венцислав Кавазов, общински председател на БЗНС в гр. Благоевград. Той беше дошъл специално на този ден, за да се поклони и да отдаде почит и към своя дядо. Тук той се срещна с Тома Томов, земеделец от с. Чавдар, лежал по комунистическите затвори с обвинение за дейност срещу държавата. Тома Томов на 22 години има произнесена смъртна присъда чрез разстрел, която е заменена с двайсет години затвор.

Бай Тома всяка година поднася цветя на мемориала и почита паметта на стотиците свои другари, които загубват живота си в концлагерите и затворите, но остават верни на демократичните си принципи. Поклонения и панихиди се извършват днес в цялата страна – Добрич, Плевен, В. Търново, Бургас и др.

Добавете Вашия коментар

TOP