Българските туристите в Пиринско повече от чужденците

28 Май 2023 | 10:06
0 коментара
Общество
Благоевград
Българските туристите в Пиринско повече от чужденците

Българските туристи в Благоевградска област вече са повече от чужденците. Този нов тренд личи при сравнителен анализ на данните на Националния статистически институт за последните години. Браншът вече се съвзе окончателно от кризата в предишните пандемични години и дори надмина нивата от последния сезон преди Ковид-кризата. През приключилия зимен сезон – декември 2022 – март 2023 г. в хотелите в областта са пренощували 311 249 души, от които 55% са българи. В последния сезон преди ковид-кризата-2019/2020, който се ползва като база за сравнение, гостували са 256 243 души, от които 46% са били българите.

 

Всъщност родните туристи бяха повече от чуждите и в предните два сезона, но тогава като цяло броят на посещенията падна до много ниски нива. Имаше редица противоепидемични мерки – отмяна на самолетни полети, изискване на тестове, задължителна карантина, които свиха до минимум международните туристически пътувания и българите спасяваха сезона. Заради Ковид-пандемията и наложените редица ограничителни мерки секторът на туризма, ресторантьорството, търговията в курортните центрове пострада от липсата на клиенти, а оттам и на приходи. Сега обаче тенденцията е не просто към връщане, но дори и вече са надминати нивата от 2019-2020 г.
Изминалият зимен сезон в Пиринско, който сега се измести заради падналия късен сняг до средата на април, отчита 76,7 млн. лв. приходи от нощувки. което е с над 70% повече от последния преди пандемията. В същото време тази зима се отчитат приходи с повече от 1 млн. лв. от цялата 2019 г., която е била най-силната за последните 10 г. При удължения сезон и въпреки липсата на много сняг, хотелиерите бяха изобретателни и предложиха гъвкав подход и нови продукти като балнео и СПА.

Въпреки че чужденците са по-малко от българите, те са оставили повече пари – 45,1 млн. лв., защото предпочитат да отсядат във висококатегорийни места за настаняване.
От четирите зимни месеца най-силен е бил февруари с 88 521 туристи, които са оставали средно по 3 дни в хотелите. Вторият месец от годината реализира и най-много приходите от нощувки – 24,7 млн. лв. Около 230 места за настаняване – хотели, вили и къщи за гости с над 10 легла са функционирали през зимните месеци в Пиринско. Данните на НСИ сочат, че през март Благоевградска област е на второ място в страната, след София, по брой пренощували лица и приходи в хотелите.

Добавете Вашия коментар

TOP