Българският хелзинкски комитет представи филм за Калоян Ханджийски

30 Януари 2024 | 13:18
1 коментара
Общество
Благоевград
Българският хелзинкски комитет  представи филм за Калоян Ханджийски

Българският хелзинкски комитет представи кратък филм за благоевградчанина Калоян Ханджийски. В част от него бившият общински съветник и напуснал ДСБ лидер разказва за делото, свързано с паметника на Димитър Благоев, който преди години бе боядисан в червено като Дядо Мраз.

"Калоян е популярен като непримирим гражданин. Осъден в България за хулиганство, след като превръща паметника на Димитър Благоев в арт-инсталация. Ханджийски спечели дело в Европейския съд в Страсбург, където прецениха, че не става въпрос за обругаване на паметник, а за изконното човешко право на протест. Това съдебно решение гарантира свободата на всички, които проявяват художнически умения върху скулптурни фигури и изразяват по този начин гражданската си позиция", съобщиха от БХК. https://www.facebook.com/bghelsinki/videos/7124856340917154

Припомняме, че Ханджийски очакваше решението повече от седем години. Той го заведе заради негов акт по УБДХ и глоба в размер на 100 лева от 25 декември 2013 година, когато постави шапка и чувал на Дядо Коледа на паметника на Димитър Благоев в центъра на града. Написа пред Дядото "Оставка на правителството Орешарски". Калоян Ханджийски обясни, че е завел делото в Страсбург, защото му е нарушена свободата на изразяване на мнение.

"Европейският съд е категоричен, че ми е нарушено основно човешко право на изразяване. За мен това е победа на демокрацията и се надявам да няма повече такива брутални нарушения на човешките права у нас", обяви той веднага след решението.

 

Евросъдът отхвърли деянието да е хулиганско и прие, че политикът е изразил протеста си чрез сатира и не е повредил паметника. Присъди му 2000 евро за неимуществени вреди, 2762 евро разноски по делото. Освен това държавата трябва да му възстанови платената глоба.

"Щастлив съм, защото това е преди всичко победа за демокрацията! Съдът постановява, че актът не е "хулиганска проява", а действие на свободно изразяване, на фундаментално човешко право на протест. Искам да изкажа специални благодарности на адвоката по делото Г-н Михаил Екимджиев, един истински борец за справедливост. Дълбоко вярвам, че от днес България ще е една идея по-демократична и свободна", коментира Калоян Ханджийски. Тук е мястото да споделя, че преди дни входирах ново дело срещу Българското МВР за самоуправство по отношение на измислените дела, които водиха срещу мен и мои приятели от протестите, обяви неотдавна Ханджийски.

Българският хелзинкски комитет  представи филм за Калоян Ханджийски

Добавени коментари

мрш бе публикува:
30 Януари 2024 | 15:24
Естествено че БХК ще представя филм за най-големия боклук в града.

Добавете Вашия коментар

TOP