Български град въведе нова традиция: За кръстта ще скачат само юнаци със зелен сертификат

05 Януари 2022 | 12:08
1 коментара
Общество
Български град въведе нова традиция: За кръстта ще скачат само юнаци със зелен сертификат

Ритуалът по хващането на кръста във водата в Монтана тази година ще има важно условие. А то е всеки участник в богоявленската надпревара да има зелен сертификат, , съобщиха от общината. Участниците ще трябва да представят и кръщелно свидетелство.

Преди хвърлянето на кръста Негово високопреподобие архимандрит Антим – протосингел на Видинска митрополия, ще отслужи тържествена света литургия и Велик Йордански водосвет.


Службата ще започне в 9:00 ч. в  храм “Св. св. Кирил и Методий”. Непосредствено след нея литийното шествие ще се отправи към езерото. Маршрутът му ще премине по централната алея на бул. „Трети март” и ще завие наляво по ул. „Александър Стамболийски”, за да стигне до водоема, предаде Нова тв.

Всички участници в изваждането на кръста ще бъдат благословени от архимандрит Антим и ще получат възнаграждение за своята съпричастност към големия християнски празник и към традицията.

Организаторите апелират към присъстващите за спазване на противоепидемичните мерки – носене на маски или дистанция от минимум 1,5 метра. 

Добавени коментари

oligofreni публикува:
05 Януари 2022 | 15:46
vashta maika malouma !!!

Добавете Вашия коментар

TOP