Президентът Румен Радев откри благотворителната инициатива Българската Коледа днес в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. Тя се провежда за 15-а поред година.

Тази година събраните средства ще бъдат за подпомагане на деца, нуждаещи се от продължително лечение.

"Българската Коледа" не е просто дарителска кампания, а нещо по-голямо - "дава ни вярата и усещането, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности и споява различни социални слоеве", каза президентът.

"Кампанията инвестира в нашия най-голям капитал - здравето на децата, и е израз на надежда за бъдещото ни като нация и като държава. Българската Коледа успява да обедини хора с различни професии, социално положение, образование около една обществено значима кауза. Зад нея стоят хиляди българи, но успехът на една дарителска инициатива и най-вече доверието в нея зависят основно от хората, които са в края на процеса, а това сте вие - лекарите", каза Радев и  благодари, от името на всички учредители и дарители и най-вече от името на децата и техните родители, на лекарите и медицинските работници за спасените детски животи, за грижите, които полагат за децата и за надеждата, която носят.

Тази болница се гордее със своите водещи специалисти в различните области на здравеопазването и мисля, че точно тук, където годишно се полагат грижи за хиляди български деца, нашият призив ще бъде по-силен и по-истински, каза президентът.

Миналия сезон Българската Коледа съра 2 650 000 лева. 747 деца са получили подкрепа на обща стойност 700 000 лева, които са усвоени за диагностика, лечение и последваща рехабилитация. 30 лечебни заведения в страната са получили техника и апаратура в размер общо на 1 800 000 лева.