Българите: Празнуват Коледа, обичат Нова година, харчат за подаръци

20 Декември 2019 | 10:53
0 коментара
Любопитно

Българинът - празнува Коледа, обича Нова година и купува подаръци.

Близо 87% от населението ще празнува Коледа, показва изследване на “Тренд”, направено по поръчка на “24 часа”. Останалите 13% от анкетираните са представители на други религиозни групи. Освен всичко 43% от участниците в изследването смятат, че Нова година е също толкова важен празник, както и Коледа.

Едно е сигурно - повече от половината българи ще се бръкнат в джоба за празниците и ще купят подаръци на близките си. 69% са готови да похарчат известна сума, за да зарадват някого, като те ще отделят между 81 и 100 лв.

Малко над една пета (21%) пък споделят, че не възнамеряват да купуват. Основната група от тези, които няма да купуват подаръци, са хора над 70 г.

Най-голям дял (33%) планират да отделят до 100 лв. за коледните и новогодишните празници. 72% спазват традициите на Бъдни вечер, но само 13% спазват коледните пости, като сред постещите най-голям дял са хората над 60 години.

Спад се забелязва в българите, които ще прекарат Нова година на заведение. Едва 6% са избрали ресторант, за да посрещнат 2020, а 60% от анкетираните ще празнуват вкъщи.

За повече от половината български граждани (55%) е най-важно времето със семейството и приятелите, което ще прекарат, когато става дума за коледните празници. 6% пък споделят, че за тях най-значими са почивните дни покрай коледните празници, а за 7% това са спазването на традициите.

Добавете Вашия коментар

TOP