България започва активна подготовка за приемане на еврото след 2018 година

02 Юли 2015 | 08:03
0 коментара
Общество
България започва активна подготовка за приемане на еврото след 2018 година

България започва активна подготовка за приемане на еврото след 2018 г. За целта към кабинета беше създаден Координационен съвет с председател министърът на финансите Владислав Горанов.

Целта на съвета ще бъде да разработи проект за национален план за въвеждане на единната европейска валута у нас, както и дата, на която това да се случи. Освен Горанов в съвета ще участва подуправител на БНБ, член на КФН и заместник-министри на икономиката, на правосъдието, на транспорта и други. Съветът ще бъде подпомаган и от експертни групи, пише "Труд".

Според предварителните прогнози на Министерството на финансите България може да влезе в еврозоната най-рано през 2018 г. В момента в нея членуват 19 страни. Дания и Великобритания са единствените, които са се договорили да не приемат единната европейска валута, въпреки че изпълняват критериите за членство в еврозоната. 7 страни, включително и България, се подготвят за членство.

За да влезе в еврозоната, България трябва първо да мине през стрес тестове на банковата система и изпълняването на технически критерии за инфлация, дефицит и лихви.

Първата стъпка е страната да попадне в т.нар. "Чакалня за еврозоната" или механизма на обменния курс ERM 2. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP