България въстана срещу насилието в подкрепа на обезобразената 18-годишна Дебора от Стара Загора

01 Август 2023 | 11:24
0 коментара
Общество
България
България въстана срещу насилието в подкрепа на обезобразената 18-годишна Дебора от Стара Загора

България въстана срещу насилието.

В цялата страна се проведе Национален протест под надслов "Няма да мълчим. Стоп на геноцида над жените! Добре ли спите, съдия Коева?" в подкрепа на обезобразеното с макетно ножче 18-годишно момиче. След насилие от мъжа, с когото е имало връзка, то има 400 шева. За нараняванията е обвинен Георги Георгиев. 

 

Хората показаха огромната си подкрепа за момичето, но също така изразиха категоричното си недоволство от начина, по който функционира правосъдната система в България. Множеството скандираше "Оставка" и "Нито една повече", визирайки жертвите на насилие.

 

Няколно часа преди това при закрити врати районният съд в Стара Загора очаквано остави в ареста 26-годишния Георги Георгиев - охранителя в нощно заведение, който обезобрази 18-годишната си бивша приятелка. Направи ѝ 21 разреза с макетно ножче, обръсна главата ѝ до голо, счупи носа и скулата ѝ. Историята взриви обществото. 

Три часа по-рано районният съд в Стара Загора прати татуирания мъж за втори път зад решетките. Сега за закана за убийство. В два последователни дни - на 24 и 25 юни, той отправил заплашителни съобщения към Дебора Михайлова: “Направо те убивам” и “Ще ти закача главата”, преди да я нападне в дома ѝ ден по-късно. Направил го от ревност, защото виждал края на 4-месечната им връзка.

 

На площадите или пред съдебните палати гражданите изразяват подкрепа към семейството, несъгласие с правосъдната система в страната и чувството за безнаказаност към подобни постъпки. 

Сред исканията са оставка на съдия Татяна Гьонева от Окръжния съд в Стара Загора, която постанови, че момичето е с лека телесна повреда и пусна Георги Георгиев на свобода, въпреки че това е третото му провинение пред закона.

 

Шествия в подкрепа на малтретираното 18-годишно момиче от Стара Загора се проведоха пред съдебните палати в София, Стара Загора и в още над 40 града в страната. 

 

10 000 в София пред Съдебната палата

 

В столицата близо 10 000 протестиращи се събраха пред Съдебната палата. Мероприятието се проведе под наслов "Няма да мълчим. Стоп на геноцида над жените". Движението по бул. "Витоша", вкл. и на градския транспорт бе спряно. Хората настояваха за справедливост и оставка на съдебния състав от Старозагорския окръжен съд, който е освободил от ареста извършителя и е приел като основание експертно заключение, в което 21 порезни рани са определени като лека телесна повреда.

 

В демонстрацията участваха предимно млади хора. Към тях се присъединиха и настоящи депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България". Сред тях бяха съпредседателят на коалицията Кирил Петков със семейството си, колегите му Васил Пандов, Васил Стефанов, Явор Божанков, Радослав Рибарски, Елисавета Белобрадова и други. На протестът е и евродепутатът Петър Витанов, както и представители на "Правосъдие за всеки".

 

Към 20.00 часа демонстрантите клекнаха и запазиха тишина за около минута, която след това завърши с аплодисменти. Около 20.30 част от протестиращите тръгнаха на шествие по бул. "Витоша" в посока НДК. Шествието протече мирно и завърши пред НДК малко преди 21 ч. Друга част блокира за кратко движението в района на Орлов мост.

 

Нов протест в София под надслов "Заедно срещу всяка проява на насилие, омраза и неравнопоставеност" ще бъде организиран в събота (5 август) от 18 часа отново пред Съдебната палата.


 В София протестиращите настояваха и за законови поправки, с които "интимен партньор" да се третира наравно със съпруг, за да може жертвата да подлежи на защита според Закона за защита от домашно насилие.

Ето какво казаха две от организаторките на проявата - Силвия Стойчева и Меги Савова:

"Това да се замита под килима води след себе си лавина. Дъщерята гледа, че бащата бие майката и смята, че това е правилно. Синът гледа, че бащата бие майката и смята, че това е правилно и така растат едни поколения", посочи Силвия Стойчева.

"От петък това е моето дете и от петък аз плача за моето дете и аз не съм същия човек, както от преди петък", каза Меги Савова.
 

"Окуражаващо е, че рядко съм виждал пространството пред съдебната палата толкова пълно! То показва, че хора, включително с различен мироглед (защото видях и такива), са обединени от чувството на липса на справедливост и искат промяна в съдебната система, която е очевадно неадекватна. Потресаващото бездушие на системата я е обвзело толкова дълбоко, колкото е и изражението на съдийката в последното й интервю, пише Владина Секова във Фейсбук.

 

Организаторите на протеста в София от групата "Феминистки мобилизации" обявиха следните искания към властите:

  • Незабавно включване на "интимен партньор" към кръга на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита по Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН); 

  • Да се подсигури и обяви отварянето на кризисни центрове за пострадали от насилие във всяка една област в страната в максимално кратки срокове;

  • Националният съвет за превенция и защита от домашното насилие към Министерския съвет, обявен във вече приетите промени в ЗЗДН, да бъде сформиран и да започне да работи в рамките на следващите седмици;

  • Въвеждане на дефиниции за фемицид, насилие, основано на пола и престъпления от омраза, извършени на основата на пола, в Наказателния кодекс. Българското наказателно право и до ден днешен не признава съществуването на системния сексизъм, и че полът може да е дискриминационен мотив, който да обосновава по-тежка наказуемост/по-ефективни мерки за защите и неотклонение на извършителя в досъдебното производство;

  • Да се създаде правна рамка за адресиране на психологическото, икономическото насилие и всички други форми на насилие срещу жени, които са отвъд физическото посегателство - единственият вид насилие, основано на пола, разпознато от наказателното законодателство на България към момента.

  • Държавата трябва да даде ясна заявка спрямо защитата на телесната автономност на подрастващите деца и млади хора. Липсата на сексуално образование е сред основните причини насилието да не се разпознава като такова своевременно, както от потърпевшите, така и от хората около тях. Настояваме за въвеждане на задължителни часове по сексуално образование в училищната програма, които да бъдат съобразени с нуждите, възрастта, сексуалната ориентация и джендър идентичността на всички деца, което ще действа като превантивна мярка срещу сексуален тормоз.


Протести имаше в още десетки градове на страната

5000 в Стара Загора

 

Многолюден бе и протестът, започнал пред сградата на Съдебната палата в Стара Загора, на който присъстваха около 5000 души. Протестиращите тръгнаха на шествие първо до сградата на общината, а след това и до районната прокуратура. Организаторите благодариха и на всички мъже, които са се присъединили към протеста срещу насилие над жени и домашното насилие и ги призоваха да ги пазят.

През цялото шествие протестиращите скандираха "Оставка". Те залепиха на сградата на районната прокуратура табелки с надписи: "Леките присъди за насилниците са доказателство за тежките проблеми в обществото ни" и "Прокуратурата - държавен орган за прикриване на престъпления!".


Хората носеха плакати "Нито една повече!", "Насилието не е семейна ценност", "Насилието над жени е над всички". 

"Няма повече да мълчим!" беше основното послание на проявата, в която участваха хора от различни възрасти и от двата пола, включително рокери, които не приемат насилието над жени и не само над жени. 

 Един от протестиращите - Веселин Илчев, заяви, че Г.Г. е извършил „тройно убийство“, защото е убил психически едно младо момиче, неговата майка и баща.

На среща, състояла се днес с представители на нощни заведения, кметът на Стара Загора Живко Тодоров поиска лица с криминални прояви да не бъдат използвани като охранители. Тодоров посочи, че, в случай че искането му не бъде удовлетворено, Община Стара Загора ще бъде принудена да отнеме разрешенията за удължено работно време от съответните заведения.

 

Бургас не помни толкова многолюдно шествие

 

Морският град не помни такова многолюдно шествие и такова обединение зад кауза, предаде кореспондентът на БГНЕС от Бургас.

Основни организатори на мирното шествие са от Зонта клуб Бургас, които призовават да не си затваряме очите пред жестокостта, в която живеем и да се подчиняваме на неработещата съдебна система.

 Демонстрацията започна пред сградата на Съдебната палата в Бургас и събра много млади семейства с деца, представители на местната власт, депутати от Бургаски район и общественици. За да подкрепи протеста, на пл. “Тройката“ дойде и кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Минути след началото, шествие премина по главната улица “Александровска“, стигайки до сградата на местната администрация. Димитър Николов заяви, че едва ли има нормален човек, който да не е съпричастен с болката на момичето от Стара Загора, което беше нападнато от приятеля си. “Тук съм, защото и аз съм гражданин и съм родител на момиче. Така трябва да постъпи всеки един истински баща. Всички трябва да имаме позиция и всички трябва да застанем на страната на доброто“, каза той.

Варна

Във Варна демонстриращите се събраха пред Съдебната палата в града под надслов: "Не на насилието над жени! Варна е съпричастна!"

Благоевград

Благоевград настоява за законови промени и за бърза и реакция на правораздавателните органи. Шествието в подкрепа на 18-годишното момиче е под надслов "Да кажем заедно "Не" на насилието". Това е най-масовият протест от много години в града.

Царево

Шествие и в Царево - над 500 жители и гости на града тръгнаха от общината до парка.

Пазарджик

Над 300 жители на Пазарджик и региона се събраха на протест в подкрепа на малтретираното момиче от Стара Загора. Те настояват за справедливост и адекватно прилагане на закона. Събралите се пред Съдебната палата осъждат насилието във всякаква форма.

Карлово

Над 200 жители от Карлово излязоха на протест пред Районния съд в града, за да кажат СТОП на домашното насилие. Те се обявиха срещу случилото се с момичето от Стара Загора и настояха за справедливост и строги наказания за виновните и извършилите на такива деяния.

Пловдив

Много пловдивчани се събраха пред Съдебната палата, за да подкрепят жертвите на насилие и да поискат справедлива присъда за мъжа, обезобразил 18-годишното момиче в Стара Загора.

Смолян

Смолян се включи в Националния протест в подкрепа на 18-годишната Дебора от Стара Загора, обезобразена с макетен нож, за което е заподозрян нейният приятел Георги Николаев. Точно в 18.00 ч десетки смолянчани се събраха пред сградата на Съдебната палата в областния град издигайки слогани за справедлива присъда за всеки насилник, живот без страх, нулев толерантност към насилието.

Велико Търново

Стотици се събраха пред Съдебната палата във Велико Търново на протест срещу домашното насилие и изразиха съпричастността си с 18-годишното момиче от Стара Загора, обезобразено от приятеля си с макетен нож. Събралите се на протеста жени и мъже издигнаха плакати, с които призоваха обществото и държавата да не си затварят очите пред агресията, страха, бездействието и корумпираната съдебна система.

Добрич

Десетки се събраха на протест пред сградата на Съдебната палата и в Добрич в подкрепа на жертвите на насилие и с настояване за законодателни промени.

Кюстендил

Стотици кюстендилци излязоха на протеста до пл. "Велбъжд" срещу домашното насилие.

Русе

Стотици русенци също изразиха подкрепата си към жертвата на насилие в Стара Загора и се обявиха против агресията във всичките й форми.

 

Разград

Протест в подкрепа на пострадалото момиче от Стара Загора се проведе и в Разград. Хората се организираха през социалната мрежа и се събраха да изразят позицията си срещу насилието пред Съдебната палата. Сред участниците бяха много млади хора, протеста подкрепиха също председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев, зам.-кметът Добрин Добрев, общински съветници.

Ямбол

Стотици жители на Ямбол се включиха в мирно шествие в подкрепа на 18- годишното момиче от Стара Загора. Протестиращите настояват и за промени в законодателството.

Враца

Пред Съдебната палата във Враца над сто души изразиха подкрепата си за малтретираното момиче от Стара Загора. Протестиращите се обявиха срещу насилието и за ефективна правораздавателна система.

Силистра

"Нито една повече" и "Насилието не е семейна ценност" – това бяха текстовете на част от плакатите на събралите се стотина силистренци пред сградата на съдебната палата, в знак на подкрепа към 18-годишното момиче от Стара Загора, нарязано с макетен нож от своя приятел.

Перник

С мълчалив протест пред Съдебната палата, перничани казаха "Не на насилието" и изразиха своята подкрепа към нападнатото с макетен нож момиче от Стара Загора.

Габрово

Стотици жители на Габрово се събраха на мирен протест в подкрепа на момичето от Стара Загора, станало жертва на насилие. Заради случая, който предизвика бурна обществена реакция, участниците в акцията издигнаха плакати с надписи "Искаме закони" и "Не на агресията".

 

"Нямам абсолютно нищо казано от нея по случая. Знае за подкрепата, но е безмълвна. Няма реакция. Единственото, което е прелиства каналите и избягва всичко, което се случва и което се дава. Травмирана е, нормално е това", заяви Ивелина Михайлова, майка на нападнатото момиче, по време на протеста в Стара Загора пред БНТ.

 

„Тя не разговаря. Избягва всички тези репортажи. Всичко, което е трябвало, е предадено в полицията“, добави тя.

 

„Развълнувана съм страшно много. Не очаквах такава подкрепа. Искам да благодаря на всеки един, който е тук, защото ние сме тук всички заради децата си, не само заради моето, заради всички останали. Аз също водя тази битка не само заради моето дете, а заради всички други. Не искам да има повече такава несправедливост. Отказване няма. Справедливост, присъда такава каквато заслужава извършителят. Квалифициране на телесните повреди по нея така както трябва да бъдат квалифицирани", каза още тя.

 

Най-голямата съдийска организация у нас – Съюза на съдиите в България, излезе с позиция след случая с жестоко малтретираното 18-годишно момиче в Стара Загора. 

В нея се казва, че отношението към съдебния състав от Окръжен съд Стара Загора и най-вече към съдията - докладчик представлява наш общностен провал.

„На съдиите, защото очевидно не сме били достатъчно ефикасни да отстояваме ценностите на правосъдието, така че да заслужим доверието да бъдем чути спокойно. На политическите власти,  защото не са провели достатъчно убедителни политики, които да разясняват защо е вредно съдът да се обяснява извън делото (има множество международни стандарти в тази насока). На всички нас, защото позволихме призиви за линч на съдията, разпространяване на нейни лични снимки”, се казва още в позиция на съюза на съдиите.

 

Източници: БНТ, БНР, БТА, Фейсбук

Добавете Вашия коментар

TOP