България търси помощ от ЕС за тежко болните с Covid

10 Ноември 2021 | 15:48
0 коментара
Общество
България търси помощ от ЕС за тежко болните с Covid

Правителството е поискало помощ от ЕС за осигуряване на допълнително оборудване за пациенти с COVID-19 в тежко състояние. "България е задействала във вторник механизма на ЕС за гражданска защита", съобщи говорителят Европейската комисия Балаж Уйвари, цитиран от БНР. Като причина страната ни е посочила рязкото увеличаване на случаите на зараза и смърт в резултат на Covid-19.

Молбата за съдействие от българското правителство е пристигнала във вторник, като с нея България задейства т.нар. "Механизъм за гражданска защита" - инструмент за взаимопомощ при природни бедствия, промишлени аварии и други извънредни ситуации.

В него София търси "значително количество" апарати за дишане, монитори за наблюдение на жизнените показатели на пациенти, реанимационни легла и кислородни маски, съобщава говорител на Европейската комисия, цитиран от "Дневник".

Предстои Брюксел да изпрати молбата до останалите държави, за да провери дали някой има свободни наличности, които може временно да предостъпи на България.

По официални данни в реанимациите в страната в момента има 747 пациенти от общо 8526 хоспитализирани. През последното денонощие в болници у нас са приети 1014 нови пациенти с COVID-19. 91% от новопостъпилите не са ваксинирани срещу коронавирусната инфекция.

Здравният министър вчера успокои, че въпреки, че сега имаме 30% повече заразени спрямо предишните вълни, леталитетът е доста по-нисък (3,5% сега, 10% преди). Броят на хоспитализираните, съотнесен към броя на заразените, също е по-малък. "Очевидно медиците се справят по-добре", коментира той.

Преди нас помощ за справяне с критична ситуация, свързана с COVID-19, поискаха и Румъния и Латвия.

Преди две седмици Румъния поиска достатъчно дози лекарства с моноклонални антитела за лечение на 40 000 пациенти с COVID-19, както и медицински екипи, които да помагат за обгрижване на пациенти в изключително тежко състояние. Северната ни съседка дори изпрати болни в други европейски държави, които не можеха да бъдат поети от здравната система.

Добавете Вашия коментар

TOP