България ще получи 72,7 млн. евро от фонда "Вътрешна сигурност" на ЕС до 2020 г., съобщи Европейската комисия (ЕК).

ЕК е одобрила отпускането на общо 2,4 млрд. евро помощ за държавите членки на ЕС за справяне с проблемите на миграцията в съюза.

Те се отпускат през два фонда - „Убежище, миграция и интеграция“ и "Вътрешна сигурност"(състоящ се от инструментите „Граници и визи“ и „Полицейско сътрудничество и управление на кризи“).

Италия ще получи най-много от помощта - близо 560 милиона евро, а Гърция - 473 млн. евро.

Съседната ни Румъния ще получи 98,5 млн. евро от фонда "Вътрешна сигурност".

В последната година хиляди хора от Близкия Изток и Африка се опитват да се сдобият с убежище в Европейския съюз. Решението на ЕК е част от усилията за справяне с увеличените миграционни потоци.

Финансирането по линия на фонд „Убежище, миграция и интеграция“ подкрепя националните усилия за подобряване на възможностите за прием, гарантиране на съответствието на процедурите по предоставяне на убежище със стандартите на Съюза, интегриране на мигрантите на местно и регионално равнище и за повишаване на ефективността на програмите за завръщане, се казва в съобщението на ЕК.

Финансирането по фонд "Вътрешна сигурност" допълва националните усилия за подобряване на управлението и наблюдението на границите, по-специално чрез използването на съвременни технологии.

Това финансиране се използва също така за трансграничното сътрудничество в областта на правоприлагането и укрепва капацитета на държавите членки да управляват ефективно рисковете, свързани със сигурността, като тероризма и агресивната радикализация, трафика на наркотици, киберпрестъпността, трафика на хора и други форми на организирана престъпност.