България ще покаже бронзово съкровище на 3 хил. години във Виена

03 Февруари 2017 | 04:41
0 коментара
Култура
Експонатите са собственост на историческия музей в Разград

Съкровища от бронзовата епоха, използавни преди 3 хил. години, ще покаже България в столицата на Австрия Виена. Изложбата , съставена от Националния археологически институт при БАН, включва най-древната инсталация за изливане на бронзови оръжия в Европа.

Експонатите са собственост на историческия музей в Разград. Те са 31 на брой и според учените датират от късната бронзова епоха. Открити са през 1963 година при изкореняване на гора край разградското село Побит камък.

Археолози обясняват, че находките са калъпи, които служели за изливане на метални предмети, необходими за живота в древния свят. Уникалните артефакти ще бъдат изложени в Kunsthistorisches Museum във Виена, като част от експозиция, посвенета на металите и ресурсите през бронзовата епоха в източната част на Балканския полуостров. Изложбата ще бъде открита в средата на март и ще остане отворена за посетители до края на май.

Освен уникалните калъпи разградският музей ще покаже във Виена и колекция от керамични съдове, от епохата на късния бронз. Те са открити също през лятото на 1963 година в село Черковна, докато местни хора разравяли пресъхнал извор./Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP