България се сбогува с легендата Трифон Иванов

17 Февруари 2016 | 14:43
0 коментара
Спорт
България се сбогува с легендата Трифон Иванов

Стотици футболни хора, близки и приятели почетоха паметта на легендарния български футболист Трифон Иванов на поклонението във Велико Търново. На поклонението пред тленните му останки дойдоха всички до един герои от САЩ `94 и треньорът на най-успешния футболен отбор на България Димитър Пенев. Христо Стоичков, който долетя от Мексико за тъжното събитие, не спря да ридае от идването си в старопрестолната столица до края на поклонението.

Представител на държавата беше единствено кметът на града Даниел Панов, а съболезнователни адреси бяха изчетени от името на президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. Панов каза, че Трифон се е пренесъл в небесния отбор на световните легенди, но тук при нас неговото място остава празно, тъй като е неповторим и уникален.

" Земен, достъпен, искрен, държащ на истината и свободата, значим за всички нас заради голямото си и добро сърце. България загуби един свой изключително достоен син. Дълбок поклон, искрена и сърдечна благодарност и признателност за всичко, което направи за старопрестолната столица на България и за цялата ни общност", каза още Панов. Той разкри, че е решено във Велико Търново да се връчва ежегодна награда за проспериращ футболист и да се организира международен турнир за деца и юноши.

От името на четвъртите в света се изказа Бончо Генчев."Скъпи, Туци, Туньо, скъпи приятелю и скъпи колега. Ти си човекът, който ни даде силата да се опълчваме на всички и беше страшилище за тези, които бяха срещу нас", каза Генчев. Гошо Гинчев, съветник на министъра на младежта и спорта, връчи на опечаленото семейство почетния знак „Венец на победителя“, най-високото отличие в сферата на спорта.

Решението за удостояването на „железния“ защитник с почетния знак на Министерството на младежта и спорта за извънредно големи заслуги за популяризирането на спорта и за издигане на спортния престиж на нацията беше взето в понеделник от назначена от Красен Кралев комисия Трифон Иванов почина на 13 февруари от масиран инфаркт на 50-годишна възраст. Поклон пред паметта му! /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP