България призна краткото име Северна Македония, Скопие се отказа от териториални претенции

18 Януари 2022 | 17:41
1 коментара
Общество
България призна краткото име Северна Македония, Скопие се отказа от териториални претенции

България призна Република Северна Македония под краткото ѝ име, а именно Северна Македония. Скопие пък изпрати нота до ООН, че името Северна Македония засяга само страната, а не географската област. В нея се съобщава, че Република Северна Македония и Северна Македония са едно и също нещо и че се отнася за територията на РСМ, също и че държавата няма никаква териториални претенции. 

Това е договорено на срещата на двете делегации днес в Скопие.

Така от дефинираните като 5+1 въпроси вече отпада един. Остават: преодоляване на говора на омраза към България и българите, работата на историческата комисия и реабилитиране на жертвите на комунизма с българско самосъзнание. Спънка по всяка вероятност ще бъде добавената на последния КСНС точка, че правата на българите трябва да бъдат записани в конституцията. Но според дипломатически източници на днешните разговори е получено обещание, че това ще бъде отразено в нормативната база, защото за конституцията е необходимо 2/3 мнозинство, каквото управляващата коалиция няма.

След срещата премиерите демонстрираха изключително приятелско отношение и заговориха за нова дефиниция за добросъседство, базирана на това, което ни свързва, а не на това, което ни разделя, както досега.

До 60 дни трябва да тръгне самолетна линия София-Скопие като първи резултат от днешните договорки.

От думите на двамата обаче не се чуха отговори на въпросите за спорните теми между двете държави - за признаването на мекедонския език, спорната история и за ветото, което България сложи на присъединяването на Северна Македония към ЕС. Още в първите си думи Димитър Ковачевски каза, че двамата са се договорили за създаване на условия за бърз напредък в европейската интеграция и че 30 години след признването на независимостта от България се отваря нов прозорец на работа.

От думите на премиерите на Северна Македония и на България се разбра, че формулата, по която ще работят двамата, е да се фокусират върху нещата, за които може бързо да се намери решение, но да вървят преговорите и по спорните теми. В петте работни групи, които включват и историческата комисия и които ще заседават всяка седмица, няма да участват само политици, а и специалисти в секторите. За историческата комисия Ковачевски каза, че “те работят по методология и факти. Аз се надявам, че те заедно ще информират за това, което са договорили и това ще е мост към бъдещето, а не врата към миналото”, посочи той.

“Ще се фокусираме, на нещата, които ни събират, а на другите неща ще им дадем по-дълъг срок. Въпросът е да се работи, да се води комуникация”, каза Кирил Петков на въпрос за спора за езика.

Той припомни, че в договора за добросъседство имаме ясна дефиниция за езика.

"България признава и сме много горди, че признахме първи Северна Македония, имаме пълно уважение за самоопределението и за всички езици записани във вашата конституция”, каза Петков.

Разговорите са били фокусирани върху предстоящото съвместно заседание на правителствата, което ще се проведе в София на 25 януари.

Ще се финализира и договорът за трансгранично сътрудничество, с което ще бъде отворен граничният пункт Клепало, съобщи още каза Ковачевски.

Работни групи ще са в областите: инфраструктура, икономика, търговия, сътрудничество между бизнес общностите, образование, култура и комисия по историческите и образователните въпрос

По-късно двамата правителствени ръководители присъстваха на представянето на приложението „dDnevnik“, което е в помощ на живота на диабетиците. Премиерът Петков изтъкна, че тази иновация ще подпомогне диабетиците по-лесно да се справят с предизвикателствата на заболяването и посочи, че чрез подобни продукти страната ни може да има по-широко присъствие на световните пазари.

В столицата на Република Северна Македония двамата премиери Кирил Петков и Димитър Ковачевски поднесоха цветя на паметниците на Св. св. Кирил и Методий и Св. Климент и Св. Наум.

По-късно двамата министър-председатели откриха заедно офис на Българската телеграфна агенция в Скопие.

Външният министър: Ключово е да прекрати говорът на омразата

Министърът на външните работи Теодора Генчовска се срещна с колегата си Буяр Османи. Тя подчерта, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония, е основен външнополитически приоритет за България, като очакваме от нашите най-близки съседи открит и пълноценен диалог за повишаване на взаимното доверие.

"За нас е от ключово значение да се прекрати говорът на омразата, като разчитаме на вашата помощ правата на българите, които живеят в Република Северна Македония, да бъдат защитени в рамките на конституционния и правов ред в страната", подчерта външният ни министър.

От своя страна Буяр Османи увери, че в негово лице България има приятел и подчерта, че след разговора с министър Генчовска е по-голям оптимист. Той заяви, че очаква до 25 януари 2022 г. да бъдат дефинирани съвместните работни групи, за да могат да заработят от следващия ден.

Сред темите на разговора беше и завършването на Коридор номер 8, като бе подчертана неговата важност за сближаването на хората от двете страни на границата, както и за колективната ни сигурност.

Добавени коментари

Сър Пичук публикува:
18 Януари 2022 | 18:54
Отказала се е грънци! Отказала се "вербално", сиреч на думи, а не де факто, черно на бяло, с подписан документ. Те не изпълняват официални международни подписани договори, ние се радваме на обещания на думи! "Бедни, бедни Македонски, защо не умря при Гредетин", че да не гледаш как майцепродавци от Канада харизват държавата!

Добавете Вашия коментар

TOP