България празнува! Тържествени шествия и празненства белязаха 24 май

24 Май 2023 | 14:56
0 коментара
Култура
Благоевград
България празнува! Тържествени шествия и празненства белязаха 24 май

Празненства и шествия по повод 24 май в цялата страна. Тържествата в столицата започнаха с празнично шествие от Министерството на образованието и науката, което беше предвождано от Националната гвардейска част, президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев, както и състава на целия служебен кабинет.

Около 3000 столичани и гости на София преминаха по бул. "Княз Ал. Батенберг", през БАН, Софийския университет и достигнаха до Националната библиотека, където се състоя официалната тържествена част. 

 

В Пловдив празничното шествие започна от площад "11 май", премина през главната улица, Римския стадион и стигна община Пловдив. Кулминацията на празника беше тържествен празничен поздрав от хоровете на града под тепетата.

 

Във Велико Търново също отбелязаха празника с традиционното за Деня на буквите шествие с портретите на светите братя Кирил и Методий. Кметът Даниел Панов произнесе тържествено слово и връчи общинската награда "24 май" на изявен зрелостник. Носител на отличието тази година е Деница Христова от Езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". А подарък за всички жители и гости на старата столица е прожекция на шоуто "Царевград Търнов – звук и светлина" тази вечер.

 

В Благоевград, където 24 май е и празник на града, отбелязаха Деня на българската просвета и култура с манифестация на училищата на централния площад. Началото на празника беше с тържествена церемония пред Националната хуманитарна гимназия, която носи името на Светите братя Кирил и Методий. В Градската художествена галерия откриват изложба на творци от Благоевград, а след нея ще има вечерен празничен концерт.

Добавете Вашия коментар

TOP