България празнува 24 май (ОБЗОР)

24 Май 2022 | 19:03
0 коментара
Култура
България празнува 24 май (ОБЗОР)

В цялата страна се проведоха шествия и празнични мероприятия по случай 24 май - Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В празника се включиха масово ученици, учители, студенти, общественици и обикновени българи. За пръв път след двете години на пандемия и затваряния гражданите се почувстваха наистина празнично, за което помогна и прекрасното време.


ADVERTISING
В София празникът започна в 10.30 часа с шествие от площад „Независимост“. Кулминацията на празника бе пред паметника на Светите братя Кирил и Методий. Тук бяха премиерът Кирил Петков и просветният министър акад. Николай Денков, както и много граждани и ученици.

По повод на 130 години от написването на химна „Върви, народе възродени“ сборен хор от софийските училища се включи в неговото изпълнение.

Пред Народния театър „Иван Вазов“ имаше концертна програма с участието на известни български музиканти.

Друга важна точка бе катедралният храм „Света Неделя“, където се извиха опашки от желаещи да се поклонят пред мощите на Светите братя Кирил и Методий, които бяха донесени вчера от Света гора.

В официалните чествания в Пловдив се включи президентът Румен Радев. Той призова да тачим нашата история и традиции, да не забравяме, че ние проправяме пътят напред.

Държавният глава открои и важната роля на Пловдив в решителните събития на Българското възраждане, в борбата за църковна и политическа самостоятелност, в изпитанията пред нова България. Той посочи, че градът доказва ролята си и днес на полето на културата и изкуството и на гражданската смелост.

В рамките на честването Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай отслужи молебен, а пред паметника на славянските равноапостоли пл. „11 май“ бяха положени венци и цветя. След церемонията президентът Радев, Пловдивският митрополит, представители на образователни и на културни институции, на местната власт оглавиха празнично шествие за 24 май. Водено от ученици, носещи иконата на Св. Св. Кирил и Методий, то започна от пл. „11 май“ и продължи до пл. „Стефан Стамболов“.

От двора на Катедрален храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан поведе шествие до площада пред Община Стара Загора, в което се включиха част от официалните гости на тържественото отбелязване на празника.

Пешеходната зона, както и площадното пространство пред Общинска администрация бяха изпълнени с хиляди празнично настроени представители на детски градини, училища, различни културни и образователни институции, граждани и гости на града.

„24-ти май е един от най-хубавите и святи български празници! Ден на българската азбука, просвета и култура, на славянската книжовност. Делото на светите братя Кирил и Методий е велико, затова като кмет на Стара Загора работя с всички сили за изграждането на техен паметник в нашия град. Надявам се, че следващата година, на този празничен ден, ще можем да поднесем заедно цветя в знак на почит пред него. „Върви народе възродени“, честит празник, Стара Загора!“, каза в словото си кметът на общината Живко Тодоров.

С химна на днешния ден – „Върви народе възродени“, в изпълнение на Хора на Държавна опера – Стара Загора и Общинския духов оркестър и празничен камбанен звън, в небето полетяха по традиция буквите от азбуката. Те бяха пуснати от детските ръчички на старозагорчетата от ансамбъл „Траянци“. Така бе дадено начало на празничното шествие по пешеходната част на бул. „Цар Симеон Велики“.
С тържествена програма Велико Търново отбеляза 24 май. По традиция по улиците на града премина шествие, в което се включиха над 1000 деца, ученици, студенти, учители и преподаватели, дейци на културата и изкуствата, жители и гости на града. То започна в 10.30 ч. сутринта от площад „Велчова завера” и продължи до сградата на Общината.

Начело на шествието бяха деца, които носеха портрети на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и последователи, на бележити българи, оставили ярка следва в сферите на просветата и духовността.

Кметът Даниел Панов посрещна участващите в шествието пред сградата на Общината, където произнесе празнично слово и връчи общинската награда „24 май“ на изявен зрелостник, който тази година е Йоана Иванова от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов.

В 12.00 ч. на сцената на Общината започна празничният концерт на Ансамбъл „Българче“ и Влади Ампов – Графа.

Над 7 хиляди ученици, учители и дейци на културата се включиха в празнично шествие в Бургас. Бургаското духовенство, представители на читалищата, университетите и културни институции, 40 училища, 23 детски градини и 15 професионални гимназии участваха в празника. Заместник-кметът с ресор "образование" Йорданка Ананиева заяви пред БНР: "Винаги на 24 май виждам около себе си хора усмихнати, одухотворени, хора, които търсят пътя напред. Пожелавам все така да носим в себе си делото на братята Кирил и Методий, на техните последователи и да пребъде българското слово, писменост и култура!"

За мисията учител Марияна Стефанова, директор на Основното училище „Васил Априлов“ посочва: "Все по-сложно, все по-предизвикателно, но това ни държи живи, кара ни непрекъснато да се квалифицираме, за да отговорим на будните детски умове. 24 май е празник на духовността, на българщината, най-свещеният празник, който чества целият ни народ."

Русе празнува с богата програма на централния площад на дунавския град. Тя включваше множество музикални изпълнения, танци и рецитали. В инициативата, организирана от Община Русе, участваха над 1500 младежи от русенските училища, като и от Общинския детски център за култура и изкуство. Русенските ученици изпяха заедно общонародния училищен химн „Върви, народе възродени“, след което започна празничната програма. В нея участие взеха хор „Св. Георги Победоносец“ към Общински младежки дом, фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“, Детска вокална група „Слънце“, детска театрална школа „Патиланци“ към Държавния куклен театър и много други състави от учебните заведения и детските градини в Русе. Присъстващите имаха възможност да се насладят на някои от най-обичаните родни песни, а също и да чуят патриотични стихотворение. Не липсваха и модерни музикални и танцови изпълнения. 

Добавете Вашия коментар

TOP