България може да въведе изискване влизащите да са ваксинирани

06 Декември 2020 | 13:30
0 коментара
Общество

Назначеният за председател на Националния ваксинационен щаб проф. проф. Красимир Гигов обяви, че първите ваксини ще пристигнат на 27 декември и даде подробности относно плана за ваксинация Той призова хората да вярват, че ваксинирането срещу коронавируса е полезно, а също така не изключи възможността България да въведе задължение пристигащите от чужбина да имат поставена ваксина, за да влязат в страната.

"Разбира се, че и аз участвах в изготвянето на плана. Бяха привлечени различни специалисти и представители от други ведомства и структури, които имат отношение - каза проф. Гигов пред БНР в първата си медийна изява след оглавяването на щаба. - Първата група за ваксиниране ще е медицинският персонал, който наистина се среща с инфекцията най-често. И като го защитим, отслабваме натиска в здравната система и цялата верига се облекчава. После следват социалните домове, където виждаме, че има вризове от инфекция, учебни и други заведения, където им аструпване на хора. Но и персоналът от фермите за норки също. По цял свят избиват норките, защото са разпространител на коронавируса. Не може да поддържаме ферма за норки и гледачите да бъдат източник на зараза. Що се отнася до хората от т.нар. критични структури - това са енергоподаване, атомна централа, служителите на МВР от първа линия и т.н. - те осъществяват живота в страната и трябва да им се обърне внимание".

Проф. Гигов обясни, че различните фази на ваксиниране няма да са задължително една след друга, когато може ще се правят паралелно, но има приоритети и "не може безразборно да се ваксинира". 

"Разбира се, че възрастните, онкоболните и въобще хронично болните, са много уязвивми. Но там има и противопоказания и трябва да се подходи внимателно - дали са подходящи за ваксини. Не са забравени тези хора, в момента се изработват списъци от личните лекари на хората, които са застрашени и желаят да бъдат имунизирани. Самите общопрактикуващи лекари сами трябва да проявят желание дали ще се ваксинират, или не. След това тяхната роля е да определят кои от пациентите им биха желали да се ваксинират и третият момент е дали тези пациенти ще се ваксинират в специални центрове, в мобилни структури или от самия общопрактикуващ лекар - ще зависи от всеки конкретен случай и проблем."

Председателят на Националния ваксинационен щаб потвърди, че първоначално ще пристигнат само 125 000 ваксини, което означава възможност за ваксиниране на около 60 000 души, тъй като ваксинирането е двустъпково.  

"Ето, лекарите в България са 30 000 и няма да искат да се имунизират всички. Тези първи количества няма да задоволят нуждите, но започването е стъпка в правилна посока. Затова казваме, че трябва да има приоритетност. В цял свят има приоритети и като има ограничение в дозите, по цял свят се постъпва по този начин", посочи проф. Гигов. 

Той каза и кога се очакват първите количества от ваксините: "27, 28, 29 декември се очаква да пристигнат и, които трябва веднага да бъдат ваксинирани и желаят - веднага започваме тяхното вдаксиниране."

Професорът призова хората да не вярват на антиваксърите и настоя да се проведе разяснителна кампания сред българите.

"По-добре е да се направи ваксинация, независимо, че сме преболедували. Да, може пак да се зарази човек след ваксина, но ще прекара болестта много по-леко - каза д-р Гигов. - За ваксиниране си има правила - очакваме да ни ги доставят заедно с ваксината, да се види какви са и противопоказанията. Но и ние при всяка ваксина ще наблюдаваме какъв е постефектът, резултатите. После тези резултати се обобщават и се представят както на органа, който е разрешил ваксината, така и на производителя. Но ваксините в никакъв случай не са конспирация. Производителите са структури с огромен капацитет и средствна, които са ни осигурили безопасни ваксини. Тези ваксини не могат да се възпроизведат, да се ангажират с ДНК. Реално са безопасни. Като чуждо тяло в организма, те предизвикват неговия имунен отговор и така го правят независим. Винаги при една ваксина се преценяват ползата и рискът. Рискът е много по-голям, ако не си направим тази ваксина. А и ваксините ще се усъвършенстват - в днешно време има методи, които позволяват много по-бързо да се оцени действието на дадена ваксина. Никоя от тези фирми не би си позволила да пусне продукт който да има странични явления - това ще е срив за самата фирма, да не говоря за морални и други последици."

Красимир Гигов още веднъж натърти на факта, че ваксинирането ще е абсолютно безплатно и доброволно. Затово бе запитан за мнението му относно това, че някои държави вече обявиха, че ще допускат чужденци, само ако са се ваксинирали и по този начин ваксините в международен мащаб практически стават задължителни

"Изборът за ваксиниране е свободен. Но всяка страна си има своите закони и си пази системата - това е нормално. И аз, ако искам да съм в дадена страна, трябва да изпълнявам нейните закони - каза той. - Би било добре в България да постигнем колективен имунитет, който се постига при около 70% ваксинирани. И е редно, при положение, че сме постигнали определен процент имуноустойчивост, да не провокираме населението с неваксинирани лица. Но това е въпрос на бъдещето. При положение, че всички страни предприемат тези мерки, тогава ще се получи един световен имунитет. И редно е да направим устойчивост. Дали и кога ще постигнем тези 70% зависи от желанието на хората - ако няма това желание, ще трябва да продължаваме с другите мерки - дистанция, маскиу несъбиране и т.н.. Ваксината ще помогне да се върнем към нормален живот."

 

ВТОРО СТАНОВИЩЕ

За предстоящата кампания по ваксиниране се изказа и зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов.

"Аз съм непоправим оптимист за изхода от пандемията, но нека да не запушваме пробойните с шарани, а да работим конструктивно. За да се осъществи такава мащабна кампания (за ваксинирането) на такъв широк фронт, трябва да се работи в екип, за да бъде осъществена имунизацията на населението от COVID-19 - каза той през "Нова ТВ". - В началото тежестта няма да падне върху общопрактикуващите лекари, тъй като преди да ваксинират, самите те трябва да бъдат ваксинирани. На първия етап трябва да проучим кои от колегите ще пожелаят да бъдат имунизирани, като се надявам бъдат колкото може повече. Ваксината е основното оръжие срещу това зло, което е в момента".

Зам.-председателят на БЛС призова българинът да спре да търси конспирации във ваксината. "Нека да не се филмираме с чипове. Ваксината си минава през надлежния ред, за да бъде одобрена. Готов съм да ми бъде поставена ваксина във вашето студио, за да покажа на хората, че няма от какво да се страхуват" каза той.

Запитан за електронните направления за PCR тест д-р Брънзалов посочи, че има някои проблеми с електронния подпис на личните лекари, но всички недостатъци щели да бъдат отстранени във времето.

Добавете Вашия коментар

TOP