България излиза от третата вълна на COVID-19

08 Април 2021 | 10:38
0 коментара
Общество

Първи крачки към края на третата вълна отчете здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг по повод развитието на коронавирусната епидемия у нас. 

Здравният инспектор доц. Ангел Кунчев допълни, че има задържане на инфекциите, като в момента е на девето място в ЕС, но по смъртност България е втора зад Унгария. 

Вътрешното разпределение на случаите - София държи първото място, а след столицата се нарежда Варна. Най-малко заболели - под 500 на 100 000 души са Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово. 

Все пак Кунчев предупреди, че броят на хоспитализираните и настанените в реанимациите не намалява, което било знак, че не бива да се допуска прекомерно успокоение. 

Шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски добави, че тенденциите са изключително крехки. "Изравняваме със ситуацията от преди 2 седмици, т.е. платото се прехвърли и тенденцията е надолу. Но спадът в заболеваемостта е само със 7 на сто на 2-седмична база", каза той. 

По отношение на починалите по думите му България все още не е достигнала връхната си точка от през зимата. "Нямаме задържане в тази насока", предупреди той. 

Образователният министър Красимир Вълчев обяви, че се възстановява учебният процес от понеделник по същия начин, както бе преди затварянето. 

3 от осемте класа от 5-и до 12-и - седми, осми и десети клас влизат в час за 2 седмици от понеделник. Връщат се и малките ученици от първи до четвърти клас. След това за присъствено обучение ще се готвят 5-и 9-и и 12-и клас. 

Те ще приключат в средата на май и затова е важно да се върнат от 26-и април. 

Добавете Вашия коментар

TOP