България губи 350 000 туристи заради войната

03 Март 2022 | 12:44
0 коментара
Общество

негативно влияние на войната“

добави той и поясни, че 90% от вноса ни от Русия се падат на енергоресурсите. Според експерта обаче засега е трудно да се изчислят точно последствията за икономиката ни.

Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията акцентира на факта, че войната ще увеличи несигурността и ще създаде нови, по-големи проблеми пред икономиката ни, като причината е силната ни зависимост от доставките на петрол и газ от Русия. Според него нарастващата инфлация ще се отрази негативно на потреблението и съответно на растежа на икономиката. „Нарастващата несигурност, породена от войната, ще доведе и до намаляване на инвестициите у нас“, казва експертът. По думите му секторите, които могат да пострадат най-силно са туризмът и енергетиката, като е ясно, че цените на енергоносителите ще продължават да нарастват,

като може да има проблеми с доставките

Стефанов смята, че в тази връзка е време да се търсят алтернативни източници за доставки на газ. „И това не е само заради ситуацията, а защото нормалната пазарна логика го изисква“, подчерта той и припомни, че това се отнася и за ядреното гориво за АЕЦ.

Според него големият плюс на България сега е ниският дял на държавния дълг към БВП, което дава възможност на правителството да вземе още заеми и да намали евентуалните негативни последици за страната. „Имаме и възможности по линия на еврофондовете за развитие, от които още от тази година ще бъдат вкарани в икономиката ни допълнителни 6 млрд. лв.“, поясни Стефанов. Очаква се с актуализацията на бюджета да се подпомогнат социално слабите и така ще бъде подкрепено потреблението.

Доц. д-р Огнян Буюклиев, също от БАН, смята, че войната наруши търговските връзки за доставки на храни и това води до допълнително сътресение на цените. Той припомни водещото място на пазара на зърно в света на Украйна и Русия. Изследвания от преди години са доказали, че само Украйна може да изхрани цяла Европа. По думите му от вдигането на цените на зърното има шанс да спечелят родните земеделци, защото двете страни са конкуренти на България при доставките на пазарите в Европа и отчасти в арабските страни. „Зърното е само нюанс на кризата. Не бива забравяме, че от друга страна, България е голям вносител на плодове и зеленчуци. Поскъпването на горивата в света качва разходите за транспорта им и това допълнително ще стимулира инфлацията у нас. Производството на парникови зеленчуци у нас силно е намаляло заради скъпия природен газ“, поясни доц. Буюклиев и изрази надежда, че това заедно с поскъпналия внос има надежда да стимулира производството на зеленчуци у нас. Той припомни, че сме голям производител на зърно и това гарантира продоволствената ни сигурност.

Добавете Вашия коментар

TOP