България е пета в Европа по детско затлъстяване

07 Май 2015 | 09:39
0 коментара
Любопитно
България е пета в Европа по детско затлъстяване

Източник: Thinkstock/Guliver

Ирландия, Великобритания и Албания са на първите три места в Европа по затлъстялост на децата. България е пета, предаде Франс прес, като се позова на изследване, публикувано на конгрес по проблема в Прага.

Проучването е било извършено с участието на Световната здравна организация (СЗО) въз основа на данни за деца на възраст между 0 и 5 години в 32 държави на континента.

На първо място в незавидната класация е Ирландия, където 27,5% от децата под 5-годишна възраст са дебели или затлъстели.

Следват Великобритания с 23,1%, Албания с 22% и Грузия с 20%. България е на незавидното пето място с 19,8% пред Испания с 18,4%.

На обратния полюс, отличниците са Чехия с 5,5%, Белгия със 7% и Швеция с 8%. Италия и Франция са в средата на таблицата, съответно с 10,2% и 11,4%.

Друго изследване, представено на колоквиума в чешката столица, стига до извода, че е по-вероятно затлъстелите деца да напуснат училище преждевременно, отколкото онези с нормално тегло, твърдят учени от Швеция, които са авторите на проучването.

56% от децата под 12-годишна възраст с наднормено тегло ходят нормално на училище. Това важи за 76% от останалите техни връстници.

Различията в пола, етническата принадлежност или социално-икономически статус не влияе върху тези цифри, се казва в изследването, проведено сред близо 9000 млаежи в Швеция.

Причините за отпадане на затлъстелите деца от училище не са ясни, но авторът на проучването Емилия Хагман споделя теория, че тормозът може да бъде фактор.

"Ако сте обект на тормоз в училище и чувствате, че всички ви заклеймяват, наистина няма да искате да ходите на училище. Или пък, ако не спите добре през нощта, как да ви е лесно на другия ден да отидете на училище и да учите? Има много, много причини за отпадането от училище на затлъстелите деца", споделя тя пред АФП.

Затлъстелите деца изпитват затруднения с дишането, костни фрактури, високо кръвно налягане и "психологически травми", се казва в брошура на СЗО. Детското затлъстяване е свързано с повишен риск от трайно затлъстяване, преждевременна смърт и инвалидност в зряла възраст.

Според прогнози на СЗО, представени в Прага,

Европа ще бъде изправена до 2030 г. пред епидемия от затлъстялост в огромен мащаб

сред своето население в трудоспособна възраст.

Източник: Франс прес   

Добавете Вашия коментар

TOP