България е десета в Европа по организирана престъпност

02 Октомври 2021 | 06:31
0 коментара
Общество

България е на седемдесето място в света от 193 страни и на десето в Европа според Глобалния индекс за организирана престъпност (Global Organized Crime Index). Страната ни е на седмо място от 17 държави в Централна и Източна Европа. Докладът е финансиран от Държавния департамент на САЩ, цитиран от БГНЕС.

България е важна транзитна държава за пазара на хероин, като местните мрежи участват най-вече в логистиката. Около 20% от хероина, пътуващ през Балканите, преминава през страната, въпреки че тази цифра вероятно е намаляла след блокирането заради COVID-19.

По-голямата част от хероина е за Западна Европа и идва от Турция. Местното търсене представлява малка част от реализираните печалби. Хероинът е предпочитаният наркотик на маргинализираните, особено на ромската общност, за които се твърди, че са замесени в трафик на малки количества хероин от Турция и разпространението му в България.

 Корупцията е важен елемент от трафика на хероин, но все пак има ниски нива на насилие на наркопазара като цяло.

Въпреки че в миналото Сърбия беше основна входна точка за кокаин, последните доклади твърдят, че потоците са се изместили към Румъния и България. Последната е преди всичко транзитна страна, но има малък пазар в по-големите градове и курорти. Българските престъпни мрежи традиционно играят логистична роля в трафика на кокаин, като успешно улесняват мащабните операции от Южна Америка до Западна Европа.

Сега обаче те все повече организират свои собствени операции и набират „мулета”, за да търгуват с кокаин директно.

България е основно транзитна страна за незаконния пазар на канабис, който се разраства значително от 2018 г.

Престъпни мрежи участват в логистиката на трафика на канабис от Албания до Турция, Сърбия и Румъния. Напоследък нарастващите количества канабис, отглеждан в България, се изнасят за Турция и Гърция.

Канабисът е най-разпространеният наркотик в страната и търсенето е голямо, което кара организираните престъпни групи да навлязат на пазара. Най -вероятно корупцията играе важна роля в трафика на канабис, като контролно-пропускателните пунктове на македонската, румънската и турската граница са най-уязвими.

Потреблението на синтетични наркотици също се увеличава в България. Престъпни групи от Софийска област са се утвърдили като производители на амфетамини, докато в югоизточната част на страната са специализирани в производството на метамфетамин.

Полицейските доклади показват увеличаване на куриерските доставки на синтетични наркотици, закупени онлайн. Прекурсорите също преминават през или са предназначени за България, докато синтетичните наркотици, пристигащи от Холандия, Белгия и Чехия, се пренасят през България за Турция, Близкия изток и Северна Африка. Чуждестранни престъпници, предимно от турски произход и базирани в Западна Европа, организират тези потоци.

Източник: БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP