България е част от пилотново издание на ФИФА в новата серия от приятелски мачове на едно място по време на международния прозорец

27 Февруари 2024 | 07:33
0 коментара
Спорт
България
България е част от пилотново издание на ФИФА в новата серия от приятелски мачове на едно място по време на международния прозорец

 

Световната футболна федерация (ФИФА) стартира нова серия от приятелски мачове на едно място по време на международния прозорец, наречен FIFA Series, с пилотен проект, който започва в четири държави следващия месец, съобщиха от централата.

Въпреки че няма трофеи или наградни фондове, този нов проект е предназначен да облагодетелства национални отбори, които нямат възможност да играят с тимова от други конфедерации, като ФИФА покрива пътните разходи.

Тези приятелски срещи ще се проведат от 18 до 26 март в четири държави - Саудитска Арабия, Алжир, Азербайджан и Шри Ланка. Четири отбора ще бъдат базирани на едно място и ще играят по два мача. Националнияттим на България ще бъде в Баку заедно с домакините от Азербайджан, Монголия и Танзания.

"Някои страни никога не са играли със съперници извън своите конфедерации. Те могат да придобият повече опит в тези мачове, играейки с тимове с напълно различен стил", каза Елхан Мамедов, директор на регионалните асоциации-членки на ФИФА за Европа.

"В момента имаме 20 отбора за пилотното издание. През 2026-а се надяваме да имаме много повече", добави той.

Саудитска Арабия ще бъде домакин на две групи, въпреки че самите домакини няма да участват в мачовете, които са предназначени да облагодетелстват състави, които никога не са се класирали за Световното първенство.

"Следващото Световно първенство през 2026 година ще има 48 отбора, което означава, че може да имате много асоциации членове, които никога не са играли на Мондиал. Те може да пристигнат в САЩ, Мексико или Канада без международен опит извън своя континент", коментира Кени Жан-Мари, главен директор на асоциациите членки на ФИФА.

Мамедов каза още, че в момента работят по определяне на сделки за телевизионно излъчване за срещите, като същевременно ще се стремят да предават мачове на платформата FIFA+. Той добави, че няма разногласия с конфедерациите относно насрочването на тези турнири, тъй като те се играят по време на международната пауза.  

"Започнахме преговори с по-силни тимове и те се надяват да играят и дори да бъдат домакини на следващото издание през март 2026 година. Има интерес да бъдат домакини", добави Мамедов.

FIFA SERIES, март 2024
АЛЖИР
отбори: Алжир, Боливия, Андора, Република Южна Африка 

АЗЕРБАЙДЖАН
отбори: Азербайджан, Монголия, Танзания, БЪЛГАРИЯ 

ШРИ ЛАНКА
отбори: Шри Ланка, Папуа Нова Гвинея, Бутан, Централноафриканска република

САУДИТСКА АРАБИЯ 
група A: Кабо Верде, Екваториална Гвинея, Гвиана, Камбоджа
група B: Гвинея, Вануату, Бермуда, Бриней/БТА

Добавете Вашия коментар

TOP