България - първа по смъртност от COVID-19 от най-засегнатите страни в света

30 Септември 2021 | 15:41
0 коментара
Общество

България отново се изкачи на първо място по смъртност сред най-засегнатите страни от пандемията в света.

Това показват данни на института "Джонс Хопкинс". Според данните у нас от COVID-19 са умрели около 297 души на 100 000 души от населението. Държавата ни е следвана от Бразилия, Аржентина и Мексико. 

Анализът, посветен на смъртността в най-засегнатите страни, изследва ситуацията в двадесетте държави, които в момента са най-засегнати от COVID-19 в световен мащаб. Тяхната подредба се прави на база броя на смъртните случаи на 100 000 население. Така най-горе се нареждат държавите, които имат най-много смъртни случаи пропорционално на населението, а не непременно най-много смъртни случаи като цяло.

Друг анализ, който съизмерва 20-те най-засегнати страни, подрежда държавите спрямо броя на починалите на база регистрираните случаи на COVID-19. По този параграф България минава на второ място с 4,2% спрямо Мексико, където т.н. смъртоносен рейтинг е 7,6%.

Един от най-важните начини за измерване на пагубното въздействие на COVID-19 е смъртността. Държавите по света съобщават за много различни коефициенти на смъртност - броят на смъртните случаи, разделен на броя на потвърдените случаи. Разликите в смъртността могат да бъдат причинени от разлики в броя на тестваните хора, тъй като с повече тестове се идентифицират повече хора с по-леки случаи. Това намалява коефициента на смъртност. Други причини могат да бъдат демографията, тъй като смъртността е по-висока при по-застаряващо население. Характеристики на здравната система също могат да повлияят. Например смъртността може да се повиши, когато болниците се претоварят и имат по-малко ресурси. Има и други фактори, много от които остават неизвестни.

Ако излезем от статистиката, обхващаща най-засегнатите страни към днешна дата, България е на 6-то място в света на база коефициентът на смъртност при 100 000 души население. Перу печели безапелационно с коефициент от 613.12, а преди България но с много близки до нас стойности се нареждат Босна и Херцеговина, Северна Македония, Унгария и Черна гора. Всички тези страни обаче са вън от зоната на 20-те най-засегнати към днешна дата. 

Добавете Вашия коментар

TOP