Българин в схема за крадени трактори от Великобритания за Европа

23 Март 2023 | 07:25
0 коментара
Криминално
България
Българин в схема за крадени трактори от Великобритания за Европа

Българин е изправен на съд във Великобритания, след като е уличен в схема за продажба на крадени трактори за половин милион паунда. 46-годишният Христо Ченчев изкупувал откраднати чисто нови селскостопански машини. След това  контрабандно ги прекарвал в Европа. Установено е, че нашенецът е част от престъпна група, ръководена от страховития бос Джеймс – Джими - Шийн.

Поръчка

Бандата на Шийн се оказа на топло именно заради крупния грабеж на земеделска техника от селскостопанска база в Оксфордшир. Според обвинението нашенецът изкупувал задигнатите тракторите на занижени цени и уреждал транспорта им към Европа. Има версия, че апашите крадели тракторите по поръчка на българина. Той е описан от разследващите като „първи на опашката от чакащи“ за крадената техника и като личност, която била „уведомявана веднага след поредния обир“. Христо Ченчев, който първоначално отрича да има нещо общо със схемата, по-късно се признава за виновен пред Оксфордския кралски съд по обвинение за закупуване на имущество, придобито по престъпен път. Според прокурора по делото селскостопанските машини, придобити от Ченчев, са на стойност половин милион британски паунда.

Разкритие

Ченчев е арестуван до щаба на бандата на Джими Шийн през май 2020 година. Шофирайки жълт микробус, той е пристигнал на мястото с тежка техника, за да извози откраднатите трактори. В него е открита сумата от 8 000 паунда, мобилен телефон, съдържащ съобщения между него и главатаря на престъпната група. Земеделската техника пък е открита на алея в гориста местност по сигнал на буден гражданин. Става дума за местен фермер, който забелязал три от машините в гората в близост до дома му. При обиск в жилището на Христо Ченчев са намерени почти 50 000 британски лири в брой и документи на фиктивни дружества, използвани за узаконяването на тракторите.Телеграф

Добавете Вашия коментар

TOP