Българи масово се връщат от чужбина, заради бизнес, с който за час изкарват повече от гурбетчийската си заплата

07 Юли 2022 | 11:31
0 коментара
Бизнес
Българи масово се връщат от чужбина, заради бизнес, с който за час изкарват повече от гурбетчийската си заплата

Напоследък гурбетчии, които работят в Европа, масово се завръщат по родните си села, за да берат гъби и билки, които им носят двойна, а понякога и тройна заплата на това, което са свикнали да печелят навън.

Трюфелите са едни от най-скъпите и търсени гъби, среща се най-вече в Еленския балкан.

От 20 вида гъби около 7 се изкупуват, като цената в началото на сезона е около 60-70 лева за килограм, а приз есента достигат рекордните 250 лв. за килограм. Трюфелът е най-качествен, когато варира от 25 грама нагоре и не е прояден от червеи. Той се изнася за Франция и Италия, където е най-търсен като вид.

Черният трюфел е най-популярен, среща се и кафяв, а белият е голяма рядкост, но цената му е най-скъпа, което го прави особено търсен.

ГЪБАРИТЕ, КОИТО СА ОПИТНИ И ЗНАЯТ КЪДЕ ДА НАМИРАТ ГЪБИТЕ УСПЯВАТ САМО ЗА 30 МИНУТИ ДА СИ НАБАВЯТ ЦЯЛА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА.

Затова всички се молят да вали дъжд по-често. В Златаришко гъбите се продават в изкупвателните пунктове. Само че там те се делят на категории и саътветно заплащането не винаги е страведливо. Затова някои гъбари запазват гъбите от най-ниската категория и ги продават на пазара във Велико Търново. Например там кило непочистени и наядени от червеи манатрки струваше 12 лева. Освен с бране на гъби, хората успяват да припечелят някой лев и от бране на билки. Само че там количествата трябва да са значително по-големи, защото изкупните цени на билките са по-ниски. На ден от билки трудно се докарват повече от десет лева.

Полезните свойства на гъбите са отдавна известни

Едно от най-ценните им качества е, че те стимулират имунната система. Някои учени пък твърдят, че гъбите могат да помогнат за понижаване на холестерола, за борба с рака и даже против СПИН. Така например изследователи от калифорнийския град Дуарте са установили, че предпазват от появата на карценом в гърдата. А проведени опити с мишки са регистрирали, че при тези от тях, хранени с екстракт от гъби, растежът на туморите на гърдата е намалял с 58 %.

Добавете Вашия коментар

TOP