Българи източиха и американския НАП

01 Юни 2015 | 09:44
0 коментара
Криминално
Българи източиха и американския НАП

Българи източват американската приходна агенция чрез системата за възстановяване на надплатени данъци, пише „Телеграф”, като се позовава на доклад на властите в САЩ, оповестен в края на миналата седмица от икономическия всекидневник „Уолстрийт Джърнъл”.

Според документа, България, заедно с Литва и Ирландия е в Топ 3 на страните, от които се източват най-много американски данъци. Общо между 400 000 и 800 000 декларации годишно били фалшиви.

Системата е изпращала десетки и стотици чекове за възстановяване на данъци на един адрес или на една и съща банкова сметка, което напомня за измама, смятат американските ревизори.

От 10-те адреса, на които са изпращани най-много плащания, три са били в България, други три са в щата Флорида, един в Ирландия и един в Литва. Така през 2012 година били източени над 2.3 милиарда долара.

По-рано, през 2010 година източените пари били доста повече – над 5.2 милиарда долара. С проблема са се заели служители на Сената и е предвидено специално изслушване в комисията по бюджет и финанси.

За 2015 година вече са взети мерки и приходната агенция на САЩ е ограничила изплащането до три надвзети данъка на една банкова сметка. Схемата за източване е свързана с над 6000-те български студенти, които заминават на бригада в щатите всяка година, няколко месеца след което имат право да си получат надвзетите данъци обратно.

В доклада не е посочено дали категорично става въпрос за български граждани или просто се използват местни адреси за отклоняване на авоарите. Няма данни българската НАП да е работила заедно с американските си колеги по случая.

Добавете Вашия коментар

TOP