Българче изчисли "Как да не спечелим от тото?" и взе награда в САЩ

17 Май 2016 | 08:16
0 коментара
Общество
Българче изчисли Как да не спечелим от тото? и взе награда в САЩ

Българска гимназистка получи наградата на Американското математическо общество на тазгодишното издание на Intel International Science and Engineering Fair - Intel ISEF, който е най-големият в света конкурс за гимназиални научни изследвания.

Дона-Мария Иванова е в 11 клас на Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе. Темата на нейния проект беше “Как да не спечелим от тото?”.

 

Тя изследва въпрос от теория на кодирането, като предлага чисто математическо доказателство на резултати, които до момента бяха известни единствено по изчислителен път. Избраната от момичето сфера - теория на кодирането, е в основата на всички дигитални комуникации, от клетъчни телефони до комуникации с космически апарати.

Освен Дона-Мария на Intel ISEF участваха и българските гимназисти Паолина Гаджулова и Кристиан Георгиев от Пловдив.

Победител стана Хан Джи Остин Уанг, на 18 години, от Ванкувър, Канада. Той грабна голямата награда - 75 000 долара, за разработването на микробни горивни клетки (MFCs), които по-ефективно превръщат органичните отпадъци в електричество. 

Уанг е идентифицирал специфични гени в генетично подсилена бактерия E.coli (Ешерихия Коли), което ѝ позволява да генерира електричество по ефективен начин. Неговата система може да произведе значително повече мощност от съществуващите MFC процеси при разход, който е конкурентен на слънчевата енергия.

Източник: Computerworld.bg

Добавете Вашия коментар

TOP