Бъдещето на Благоевград-Мащабни проекти за милиони, финансова стабилност и реформи на всички нива

26 Февруари 2024 | 14:07
3 коментара
Общество
Благоевград
Бъдещето на Благоевград-Мащабни проекти за милиони, финансова стабилност и реформи на всички нива

Кметът на Община Благоевград Методи Байкушев представи пред медиите и обществеността основните акценти от управленската си програма, която бе разгледана и от общинските съветници по време на редовното заседание на местния парламент, което се проведе в края на миналата седмица.

На редовната си пресконференция кметът представи програмата, поставяйки два основни акцента, пърият от които е свързан с възможностите за привличане на допълнителни средства, а вторият с големите предизвикателства пред общината.

Възможности за подобряване на градската среда в Благоевград чрез 50-те милиона от Държавния бюджет и програмата „Развитие на регионите“

Две са големите възможности, с които разполага Община Благоевград за подобряване на градската среда, обясни кметът Методи Байкушев. Първата от тях е чрез 50-те милиона, които са предвидени в Държавния бюджет за проекти, специално в Община Благоевград.

Средствата са целеви, като те са за точно определени проекти. С тях ще може да се реализират проекти, които от много дълги години се чакат в Благоевград – ремонт на улици, детски и спортни площадки, паркове и други.


Другата голяма възможност, с която разполага Община Благоевград е кандидатстването с проекти по програмата „Развитие на регионите“. Това трябва да се случи през тази година, каза градоначалникът.

„За да кандидатстваме, то трябва да имаме качествени проекти, които да подготвим до края на годината. Това е голямо предизвикателство за администрацията, която трябва да подготи проектите, като по програмата е възможно да получим до 85 млн. лв. Това е много работа, която трябва да свършим вътре, за да може да подготвим проекти и да кандидатстваме с тях“, добави кметът.

Чрез тези проекти ще може да се осигурят средста за най-важните проблеми на Благоевград.

„Призовавам и обществеността – максимално в кратки срокове трябва да започнем да готвим концепциите. Всеки, който има някаква идея за нещо, което според него е най-важно за града, може да я изпраща на контактите на общината. Ние от известно време работим по това. Правим неформални срещи с Камерата на архитеките в Благоевград, вече сме провели две такива срещи. В дискусионнен формат. В тях събираме идеи, които циркулират в пространството. Обсъждаме кои от тях биха били най-приоритетни“, уточни Байкушев.

Идеите, които вече се обсъждат минават през обновяване на централна градска част, парк „Ловен дом“, обновяване на училищни дворове, изграждането на ново училище, ремонт на пътя за Картала, развитие на археологическия обект Скаптопара и други.

Предвизвикателства пред Благоевград

Втората голяма тема в управленската програма на кмета Методи Байкушев е свързана с големите предизвикателства, пред които е изправена Община Благоевград. Той подчерта, че те са две. По думите му това са теми, които в себе си крият огромни финансови рискове.

  • Първото предизвикателство е СИСТЕМАТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ.

Кметът Методи Байкушев обясни, че към днешна датата Системата за управлението на отпадъците в Благоевград е силно фрагментирана, без ясни връзки по между си и с огромни раздути разходи.

„Оразмерена е не с размерите на реалните количества отпадъци, които община Благоевград генерира, което допълнително увеличава разходите за управлението на тази ситема. Отпадъците са много по-малко от това, което е предвидено за изграждането на анаеробната инсталация, което поставя голямо предизвикателство – ние да започнем с нея. А защо е важно да започнем да работим с нея, защо е важно да заработи – от една страна ЕС ни давам средства, за да я изградим, от друга трябва да се покрият показателите за устойчивост, най-важият от които е да работи. За да работи – трябва да има количества отпадък, за да има количества, те трябва да съществуват и второ трябва да направим така, че всички заедно общество, община и оператора на системата, да направим така, че да ги събираме тези отпадъци и да стигат до там и то в достатъчно добър, чист, разделен вид, така че да създават необходимия билогично-химичен състав, който да направи така, че там системата да работи. Ако тя не заработи, рискуваме да трябва да върмен всички пари за нея, които са големи средства“, каза градоначалникът.

  • Второто предизвикателство е свързано с големята финансова дупка в Община Благоевград и управлението на дълга.

През тази година имаме дупка в Бюджет 2024 година, която е в размер на 20 млн лв. Кметът заяви, че задачата е да се направи така, че да се намерят тези милиони. Вариантите са да се намери вариант за разсрочване на съществуващите дългове и да се види по какъв начин да се поеме допълнителен финансов дълг, за да се посрещенат тези задължения, които са неизбежни.

„Това са задължения, за които в община Благоевград трябваше да има пари, но няма. Тоест, някой вече е похарчил парите и буквално е предупредил вземането на заем. Нашата задача е да направим управлението на тази финансова дупка възможно най-леко за гражданите на Благоевград и за общинския бюджет, така че тези пари да бъдат разсрочени във времето, за да може да платим колкото се може по-малка цена. Много хора вече плащат цената за това, защото се наложи да увеличим данъците и таксите, наложи се да направим и съкращения в общинска администрация, както и в общинсктие предприятия. Другите точки в плана за финансово оздравяване на Община Благоевград включват още съкращения, подобряване работата на общинските предприятия и дружества, и разбира се привличането на инвестиции“, поясни Методи Байкушев.

Кметът обяви, че важни реформи ще бъдат извършени в зоните за платено паркиране, в социалните услуги, съобрзани с промените, които се подготвят на национално ниво, в сферата на образованието и връзките му с бизнеса и в много други сфери, като целта на всичко е Благоевград да се превърне в по-добро място за живот и по-благоприятно място за потенциалните инвеститори. /Е 79 нюз

Добавени коментари

Ризов публикува:
27 Февруари 2024 | 08:35
Баща му и стария Ризов всяка неделя правят банкети на картала точно заради такива проекти
той публикува:
26 Февруари 2024 | 21:18
този ако изкара целия мандат ще вземе около 100млн кредити
Дрън публикува:
26 Февруари 2024 | 14:46
Бля-бля..... Демек да ни е насочено вниманието към нов заем за някоя дупка във фирмичаката

Добавете Вашия коментар

TOP