Бургаски кукерски костюм е претендент за костюм с най-дълъг косъм в страната

17 Февруари 2018 | 16:10
5 коментара
Общество

Бургаски кукерски костюм е претендент за костюм с най-дълъг косъм в страната.

В утрешния ден рекордьорът, чийто косъм надхвърля метър и десет сантиметра ще участва в тазгодишните кукерски игри. По стара българска традиция всяка трета неделя от месец февруари се чества празника Кукеровден или според народните вярвания – време за гонене на зимата. Костюмът рекордьор пък ще облече 37-годишният Атанас Стефанов, който от 27 години не е пропускал да участва в традиционните игри. Мъжът е наследил страстта си по кукерите от своя баща и дядо, предава това и на синовете си, които също участват в кукерските игри.

Разказва още, че дълго е търсил дългокосместо животно, което е отглеждано с много грижи. Завършекът на костюма е суратът, който се поставя на главата

. „Трудно се намират тези животни. Става дума за специалната порода калоферска, дългокосместа. Всеки път е различно, понякога ги купуваме, понякога ги отглеждаме“, сподели Атанас.

Майстор на тежките „доспехи“ е 30-годишния Антонио Асенов от Благоевград. Мъжът е член на кукерска група, която и тази година участва в бургаските игри. Сам е кроил и ушил костюма рекордьор. След като се заколи животното кожата се обработва около един месец. После имаме около двайсетина дни разплитане и после десетина дни шиене, за да се получи този завършен”, заяви Антонио.

„Има тънкости, дунапрен се слага, по самия човек се шие... Тук слагат звънци. И се редят по 30-40 звънци по-малки. При нас слагаме по-големи звънци по 4 по 5, като по този начин гониш злите духове”, каза дългогодишният участник в кукерските игри Венцислав Лудачки. Гости на кукерските игри в Бургас са и известната „Струмска кукерска група”. 

По стара българска традиция всяка трета неделя от месец февруари се чества празника Кукеровден или според народните вярвания - време за гонене на зимата.

Обредът започва в ранно утро, когато се обличат тежките костюми и цялото хлопащо и звънтящо шествие обикаля от къща на къща. Както е по стар обичай кукерите изпълняват обредно заораване и засяване. Персонажите пък са цар, булка, мечка с мечкар, ваксаджия, бръснар, катаджия - с всеки задължително върви оркестър. Кукеровден продължава до смрачаване, когато с мрака се очаква да замине и злото.

Шествието започва в 7.30 часа от дома на "Царя" на ул. "Въстаническа" №55.

Първият обреден момент в кукерския обичай е обхождането на домовете с пожелания за здраве, плодородие и благополучие. Чрез специални магически танци и страшни маски се гонят и плашат злите духове и орисници, за да има богата реколта през годината. Във всеки дом кукерите изпълняват различни битови и комични сценки.

В 15.30 часа в двора на Професионална техническа гимназия ще бъде дадено началото на концерт с участието на оркестър "Зеленика", народните изпълнители Ваня Дженезова, Цветелина и Панайот Стойчеви, танцьорите от фолклорен клуб "Пламък".

В 16.30 часа "Царя" ще насочи звънтящото шествие към мястото за "Посев" - двора на Професионална техническа гимназия. Вторият основен момент е обредното заораване и засяване, където централна фигура е "Царя". Тук се избира и "Царя" за следващата година.

Мисията на бургаската кукерска група "Козият рог" е младите хора да продължават традицията по пресъздаване на стария български обичай и да съхраняват фолклорното ни наследство. Те са подпомогнати в дейността си от Народно читалище "Паисий Хилендарски 1928".

Видео: канал 3

Добавени коментари

Ванко публикува:
18 Февруари 2018 | 20:53
Два кичора измислени нищо повече пален фалш боб да яде пред талаиката
Ямкс публикува:
18 Февруари 2018 | 19:45
Тоя костюм стана като п р о с т и т у т к а
Goti публикува:
18 Февруари 2018 | 13:34
Тоя костюм няма ниво до на Мимо то се вижда
talalaikata публикува:
17 Февруари 2018 | 22:25
na talalaikata na koi nema koi da dade na 4ori 9 000 evro osven talalaikata
Бриндо пита публикува:
17 Февруари 2018 | 19:49
ПОСЛЕДНО НА КОЙ Е ТОЗИ КОСТЮМ НА ЧОРИ ОТ СТРУМСКО НА ЧЕСЪНА ОТ БУРГАС ИЛИ НА БОМБАТА ОТ ПОЛЕНА ЧЕ СТАНАХТЕ ЗА СМЕХ ВЕЧЕ С ТИЯ КОЖИ МОЛЯ ПИРИНСКО ДА ПИШЕ ОБЕКТИВНО

Добавете Вашия коментар

TOP