Бунтарката Люси Манова възобновява читалището в Зелен дол, учи бабите на компютърна грамотност

05 Май 2016 | 15:33
0 коментара
Общество
Бунтарката Люси Манова възобновява читалището в Зелен дол, учи бабите на компютърна грамотност
Едно от лицата на протестите Люси Манова  от Обществен съвет - Благоевград се е заела с нелеката задача да възобнови  читалището в благоевградското село Зелен дол. Тя живее там от известно време. Оказва се, че читалище  е имало в сградата на старото училище, но документите са изчезнали. Люси иска да се възстанови библиотеката, която се намира в кметството и да направи образователен клуб за всякакви възрасти, но без читалищна дейност не става.
„В читалището има ценни книги, които събират прах и паяжини, организират се няколко човека да ги подредят и да съставят каталог.  Базата е горе-долу в добро състояние, има какво да се пипне,  но на хората идеята им харесва и всеки ще помогне къде с боядисване, къде с рафтове”, смята Люси Манова.
Тя също така обучава пенсионерите всеки ден на компютърна грамотност, няколко от тях вече имат и таблети. Въпреки че няма читалищна дейност, бабите от селото се събират, пеят, танцуват и се веселят.
Преди дни Манова е била в архива, директорът обещал да потърси документи, но при всички случаи трябва да го регистрират по новия закон.
В понеделник ще насрочат общо събрание за учредяване. Манова дори има идея по- нататък да направи и зала с компютри. Всички в селото вече са доста ентусиазирани от възобновяването на читалището. Оказва се, че читалищно настоятелство няма повече от 10 години.  Информацията за читалището е оскъдна. Знае се само, че е създадено през 1941 и се е казвало "Съзнание", а след 9 септември "Веса Бараковска". 
Люси Манова се надява хора родолюбци да помогнат в осъществяването на идеята.Агенция.бг

Добавете Вашия коментар

TOP