Бум на заболеваемостта от скарлатина и варицела у нас

21 Юли 2023 | 15:00
0 коментара
Общество
България
Бум на заболеваемостта от скарлатина и варицела у нас

40 пъти повече случаи на скарлатина у нас от началото на тази година в сравнение със същия период на миналата. Епидемиолозите отчитат бум и при заболелите от варицела, за това съобщи NOVA.

От карантина в карантина - така преминават последните месеци за някои от групите в столичната 21-ва детска градина „Ежко Бежко”. „Те се разболяват лавинообразно. Понякога се случва цялата група да е прекарала тази болест”, коментира Лъчезара Димитрова от детското заведение.

За разлика от преди, в графата „заразени” през 2023 година са попаднали все повече деца, отбелязват от градината. „Тази година разболелите се дечица са 53. За миналата учебна са били 34. От скарлатина разболелите са 26 до момента”, уточни Димитрова.

Личните лекари също продължават да регистрират случаи на заразени както на кърмачета и малки деца, така и на възрастни. „Тази година имаше бум и на скарлатина, и на варицела. Скарлатина – още януари, февруари. Имах дете с толкова тежка варицела, че нямаше празно място по кожата от обриви, включително и гърч направи”, обясни педиатърът в ДКЦ „Софиямед” д-р Сашка Порязова.

Пикът вече е отминал, успокоява главният държавен здравен инспектор. „Миналата седмица имахме 78 случая на скарлатина. Те са с 10 по-малко от предната. Вече влизаме в нормални нива, които знаем от предишни периоди”, поясни доц. Ангел Кунчев.

Въпреки че кривата на заболеваемостта постепенно върви надолу, лекарите препоръчват ваксините срещу варицела, които не са включени в задължителния имунизационен календар.

Срещу другата опасна зараза - морбили, ваксините не са пожелателни, а задължителни, напомнят специалистите. Регистриран случай на морбили у нас няма от миналата година насам, заяви още доц. Ангел Кунчев.

Източник: NOVA

Добавете Вашия коментар

TOP