Бум на вирусни заболявания в Благоевград

14 Януари 2020 | 12:49
0 коментара
Общество

Пациенти с вирусни пневмонии, обострени хронични белодробни заболявания и хлапета с бронхиолити напълниха вътрешно и детско отделения на благоевградската болница.

„Засега ситуацията е нормална за този сезон на годината, все още грип няма“, отбеляза завеждащият вътрешно отделение д-р Кондев.

Той допълни, че грипната вълна се очаква по-късно през февруари.

„Не можем да изолираме вирус, но е факт, че има наченки на завишаване на вирусните инфекции. Те започват с висока температура и продължават с хрема и кашлица“, посочи завеждащата детско отделение д-р Марянова и посъветва: „Хората да избягват обществени места и да ограничат максимално контактите си, това е начинът за предпазване, въпреки че не знам как може да стане на практика“, откровена бе педиатърката.

Ръст на разпространението на шарка в детските градини разтревожи през последните дни родителите в Благоевград, но от Регионалната здравна инспекция коментираха, че ситуацията е типична за този период на годината.

„Няма нещо притеснително“, категорична бе д-р Мончева от здравната инспекция, която обясни, че целогодишно децата боледуват от варицела и това ще е така, докато не се въведе задължителна ваксина. През зимния период случаите леко се завишават, а за 2019 г. в областта е имало 900 случая на болни от шарка./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP