Бум на сватбите за 23.03.2023

23 Февруари 2023 | 11:32
0 коментара
Хайлайф
Бум на сватбите за 23.03.2023

Повече двойки са пожелали да сключат граждански брак на 23.03.23 г., отколкото на днешната почти огледална дата 23.02.2023 г., показа проверка на БТА в няколко области в страната. И двете дати се падат в делничен ден - четвъртък, но към по-късната (тази през март) има по-голям интерес.

Причината може да е в трите тройки, "магията на числата" и желанието на хората за сигурност и щастие, коментират психолози пред БТА.

На днешната дата в София са планирани 26 сватби, също толкова засега са заявени и за 23.03.23 г., съобщиха от Столичния дом за сватбени обреди. Записванията за бракосъчетания продължават. Тринайсет двойки до момента са избрали да сключат граждански брак в деня на Националния празник на България - 3 март, а три са планираните сватби в столицата на 13 март. Към момента в София има интерес за датите - 22.04., 29.04., 21.05.,17.06., 22,23.07., 17.09., 09.09., на които има заявени по 12-14 сватби и повече, казаха от обредния дoм.

Повече двойки са пожелали да сключат граждански брак на 23.03.23 г., отколкото на днешната почти огледална дата 23.02.2023 г., показа проверка на БТА в няколко области в страната. И двете дати се падат в делничен ден - четвъртък, но към по-късната (тази през март) има по-голям интерес. Причината може да е в трите тройки, "магията на числата" и желанието на хората за сигурност и щастие, коментираха за БТА психолози.

На днешната дата в София са планирани 26 сватби, също толкова засега са заявени и за 23.03.23 г., съобщиха за БТА от Столичния дом за сватбени обреди. Записванията за бракосъчетания продължават. Тринайсет двойки до момента са избрали да сключат граждански брак в деня на Националния празник на България - 3 март, а три са планираните сватби в столицата на 13 март. Към момента в София има интерес за датите - 22.04., 29.04., 21.05.,17.06., 22,23.07., 17.09., 09.09., на които има заявени по 12-14 сватби и повече, казаха от обредния дом.  

За днес във Варна има заявени три или четири сватби, повече - пет или шест, са бракосъчетанията за 23.03.23 г., съобщиха от общинската фирма "Обреди" ЕООД - Варна. Миналата година на огледални дати е имало повече сватби, отколкото тази година, коментираха още от фирмата. На Националния празник няма планирани сватби в морската столица.

В Пловдив за днешната дата 23.02.2023 г. има заявени четири сватби в Централната ритуална зала, един изнесен ритуал и два в залата в район „Тракия“. Това съобщиха от общинско предприятие „Радостни обреди“ в града. За сравнение в събота - 25 февруари, има планувани общо четири сватби. Четири двойки са планували да се венчаят на Националния празник - 3 март.

За датата 23.03.2023 г. се отчита завишен интерес и за момента са заявени осем сватби. Така в Централната ритуална зала на Пловдив има само два свободни часа за венчавка. За залата в район „Тракия“ все още няма заявки за тази дата. 

В Русе шест двойки са се записали досега и са решили да се врекат във вярност на 23.03.2023 година, съобщи началникът на отдел "Гражданско състояние" към община Русе Албена Арсова. Затова пък на днешната почти огледална дата няма нито една планирана сватба, както и на Националния празник - 3 март.

Според социалния психолог д-р Пламен Димитров причината двойките да изберат именно датата 23.03.2023 г. може да са трите тройки. Може би са омагьосани от повторението на тези нищо незначещи всъщност числа, коментира той за БТА.

Хората са такива - ритуално защитни в изборите си понякога, защото смятат, че този вид неща - повтарящи се цифри или места, на които избират да направят такова важно нещо в живота като сватба, дават, така да се каже, протекция, някакъв вид сигурност или обещание за успех, посочи Димитров. Понякога това е магическо мислене, опит да се предпазиш или да предизвикаш желаните неща, допълни психологът.  

Колкото и възрастни да сме станали и умни, и интелигентни, имаме дълбоко в себе си едно дете, което има такива магически, фантазни мисли и конструира света. Дори да го няма, той ще събере точките и ще направи съзвездие или пък някаква друга конфигурация, която, видите ли, в един много подробен хороскоп предсказва поведението, което не може да се предскаже и от пряко наблюдение на психолог, коментира Пламен Димитров.

В заключение той пожела на двойките да са щастливи от избраната дата и оттук нататък с това, което животът им поднася във всеки един ден. В третото десетилетие на третото хилядолетие всеки може да се омъжи/ожени за този, когото обича, коментира още Димитров.

Психологът проф. Маргарита Бакрачева също посочи, че хората търсят сигурност, и отбеляза, че всички ритуали и суеверия имат тази функция. Така че традиционно, когато има или огледални, или щастливи числа и дати, хората се ориентират към тях, особено когато става въпрос за неща, свързани с емоциите и партньорските отношения, коментира тя.

Добавете Вашия коментар

TOP