Бум на изследвания за антитела след Ковид-19 в Благоевград

12 Декември 2020 | 13:10
0 коментара
Общество

Повечето от изкаралите коронавирусна инфекция се изследват за наличието на антитела, установи проверка на „Струма“.

„Има подчертан интерес от страна на преболедували пациенти, които искат да проверят дали имунната им система е създала антитела, за да могат да дарят кръв за извличане на плазма. Днес до обяд сме изследвали 10 души и имаме рекордно количество IgG антитела при една пациентка – 400 AU/ml при норма 12. Това е страшно силен имунен отговор, който може да осигури защита от повторно заразяване. В същото време имаме пациенти, които нямат никакви антитела“, обясни Яна Големеева, собственичката на медико-диагностична лаборатория в Благоевград.

Опитът й показва, че няма никакво значение дали си изкарал тежко или леко болестта за изграждане на антителата.

„Моят съвет към хората, които искат да си направят количествен тест за антитела, е да го направят, след като са изминали 40 дни от положителния PCR за Ковид-19. За да се образуват антитела в организма при инфекция, са необходими от няколко дни до седмици и могат да останат в кръвта няколко седмици или повече след възстановяване. Обичайно антитела се образуват на 21-ия ден, като при някои може да се запазят по-продължително, докато при други изобщо да липсват. Много е различно и зависи от имунната система на всеки индивидуално. Това е вирус, при който не важат правила. Аз лично се надявам на клетъчната памет за това, че при евентуална нова среща с Ковид-19 организмът ще си спомни за него и ще започне да създава антитела в отговор на заплахата“, обобщи Яна Големеева.

С висок брой IgG антитела срещу Covid-19 е 60-годишният Стойко Стойчев от село Бараково, който преди около 2 месеца попадна в ситуация като от филм – той бе прехвърлен от една линейка в друга по пътя за Дупница поради липса на легла в Ковид отделенията на благоевградската болница.

„След като се излекува успешно, той си направи тест за проверка на имунитета, който показа наличие на много антитела, така че да може да дарява кръв за плазма”, заяви д-р Виктория Каракостова, чийто пациент е 60-годишният мъж , който работи в община Кочериново.

Тестът е препоръчителен за следене на дългосрочния имунитет към вируса; за изследване след вероятен предишен контакт с болен от Covid-19; след пътуване в чужбина; за изследване на служители, които желаят да се завърнат на работа по безопасен начин след отпуск или работа от дома.

Важно е да се знае, че бързият тест за антитела се използва само за определяне на имунния статус на организма към SARS-CоV-2 след заразяване, но не и директно за диагностициране на текуща инфекция с вируса. Понастоящем изследователите не знаят дали наличието на антитела означава бъдещ имунитет срещу Covid-19, но медиците се надяват най-вече на клетъчния имунитет.

Добавете Вашия коментар

TOP