БСП: Закрийте комисията по досиетата

03 Юни 2015 | 09:45
0 коментара
Политика
БСП: Закрийте комисията по досиетата
"Решението на военния министър да отвори досиетата на българските разузнавачи е безотговорно, непрофесионално и срамно", заяви депутатът от БСП Атанас Мерджанов в специална декларация от парламентарната трибуна.Социалистът остро разкритикува работата на комисията по досиетата за това, че в течение на години не само не е затворила тази страница от историята, а е излизала с крайно противоречива информация за различни хора. Според Мерджанов тя е "окепазила и омаскарила" интелектуалци, творци, учени, но не е казала нищо за кредитните милионери.

Мерджанов припомни разкриването на 180 български депломати като служители на ДС по времето на външния министър Николай Младенов, "чиито баща е служител на ДС", чакар тези хора да са имали активна роля за приемането на България в ЕС и НАТО.
В края на декларацията си социалистът предложи комисията по досиетата да бъде закрита и да бъде създаден Исторически институт, в който да влязат архивите на ДС и където "не комисия да чете историята, а историци да четат досиетата".

Ива НИКОЛОВА, БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP