БСП върна мандата на президента. Изборите - на 11 юли. Президентът кани експерти от БСП в кабинета

05 Май 2021 | 12:06
0 коментара
Политика

Очаквано лидерът на БСП Корнелия Нинова прие и върна на президента Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство.
Предсрочните избори ще са на 11 юли. Президентът кани експерти от БСП в служебното правителство.

Това се случи в президентството днес, пред което има два протеста.

 

,,Нашето желание бе да има правителство, да се приемат социални и икономически мерки, да се подготви Планът за възстановяване и устойчивост и да започне истинска ревизия за управлението на ПП ГЕРБ'', посочи пред държавния глава Корнелия Нинова.

Лидерът на социалистите припомни, че от БСП са подали ръка на "Има такъв народ", но тя не е била поета.

,,Предвид политическата ситуация нямаме обективна възможност да съставим правителство'', заяви Нинова.

 

"Оценявам високо решението на БСП да не става мандатоносител на експертно програмно правителство, защото България има нужда от волева политическа алтернатива, която за съжаление настоящият парламент не успя да излъчи. Призовавам всички политически партии и коалиции да избистрят своите приоритети, да преосмислят своето поведение и да потърсят единодействие в името на насъщния дневен ред на България – възстановяване на дипломатичните институции, върховенството на закона, борбата пандемията, с фалитите и бедността. Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля да бъде гарант на стабилността. Трябва да се действа отговорно, за да избегнем хаоса на предстоящите избори, сподели от своя страна президентът Радев.

 

На 7 май от 09.00 часа ще бъдат изслушани кандидатите за ЦИК. Очаквам указът да бъде издаден на 11 май. Следващата седмица ще разпусна Народното събрание и ще назнача служебно правителство. В тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли“, обяви Румен Радев.

 

 

Решението ми е новосформираната ЦИК да влезе в своята роля едновременно с разпускането на Народното събрание и указа за насрочване на нови парламентарни избори, каза още президентът.

Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля да бъде гарант на стабилността. Трябва да се действа отговорно, за да избегнем хаоса на предстоящите избори“, заяви Радев.


По думите му затова и неговото решение е новосформираната ЦИК да влезе в своята роля едновременно с разпускането на Народното събрание и указа за насрочване на нови парламентарни избори.

 

„Президентската администрация работи интензивно през празници, подготвяйки правилата и всички необходими документи“, подчерта Радев.

 

Още на 29 април стана ясно, че държавният глава ще връчи мандата на третата по численост парламентарната група в 45-ото Народно събрание - "БСП за България".

 

Два дни след това Националният съвет на БСП се събра на извънредно 4-часово заседание, за да реши как да постъпи, а именно веднага да върне веднага мандата. Тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че вземането на мандат и губенето на време в опити да се състави едно невъзможно правителство постига само една цел - продължава управлението на правителството на Бойко Борисов.

 

Според нея всеки загубен ден в опити за правителство, означава, че той остава на власт. За БСП връщането на мандата е шанс за президента Радев да поеме управлението на страната.

За последните 10 години това четвъртият служебен кабинет у нас.

 

Но за първи път в най-новата ни история, няколко месеца след редовни парламентарни избори, ще има предсрочен вот за ново Народно събрание. Партиите в 45-ия парламент не успяха да сформират кабинет.
След официалния отказ на коалицията ГЕРБ-СДС да предлага правителство, миналата сряда партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ" - получи и веднага върна на президента втория проучвателен мандат.
Така след 3-те неуспешни опита 45-ото Народно събрание да излъчи редовно правителство президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебен кабинет.

 

 

Радев Нинова

 

Добавете Вашия коментар

TOP