БСП внася сигнали до КЗК и КРС във връзка с по-високите цени на мобилните оператори

02 Февруари 2024 | 12:19
0 коментара
Политика
България
БСП внася сигнали до КЗК и КРС във връзка с по-високите цени на мобилните оператори

БСП внася днес сигнал до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с искане да се произнесе дали мобилните оператори, които прилагат еднакви клаузи, не създават пречка пред правилата за свободна конкуренция. Това съобщи в кулоарите на парламента лидерът на партията Корнелия Нинова.

Вторият сигнал във връзка с по-високите цени е до Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), които одобряват общите условия на договорите на мобилните оператори.

Искаме да има държава, защото има органи, има начини това да бъде спряно, да се променят условията в тези договори, обясни Нинова. 

Социалистите не са доволни от отговора на премиера Николай Денков по време на блицконтрола днес дали правителството ще предприеме нещо за увеличените цени на мобилните оператори.

Очевидно кабинетът не иска и не може да предприеме действия, категорични са от левицата. Нинова припомни, че през 2021г. те са предприели мерки, издадена е заповед, допуснато е предварителното ѝ изпълнение и в крайна сметка не е било допуснато драстичното повишение на цените.

Тя отбеляза, че Комисията за защита на потребителите(КЗП) е абсолютно блокирана, три ръководства спорят кое е легитимното. Ние предложихме на премиера решение да отмени уволнението на законноизбрания състав, те ще спрат делата, но и това не приема, подчерта Корнелия Нинова.

За БСП потребителската тема ставала изключително важна, тъй като засяга по-високите цени на водата, на мобилните услуги, а хората са без защита. На въпрос лидерът на левицата уточни, че имат съмнение за картелни цени. Всички оператори вдигат цените, като по команда, а потребителите нямат никаква възможност да се защитят, освен през КЗП, което правителството отказва да направи, изтъкна Нинова. Подозираме и правителството в „див лобизъм“ на гърба на хората, добави тя. Увеличението е с натрупване – миналата година с 5% , тази с още 7%, искам да попитам, след като в договорите пише, че автоматично се вдига цената с ръста на инфлацията, в кой друг закон или договор пише, че автоматично се вдигат заплатите, доходите и пенсиите с ръста на инфлацията, коментира политикът. Значи доходите изостават, никой не се интересува от това, а цените се повишават автоматично, заключи Корнелия Нинова.

Тя коментира, че Бойко Борисов страда от амнезия по отношение на смяната в регулаторите при управлението на четворната коалиция. По-рано днес лидерът на ГЕРБ попита защо още тогава не са избрани нови ръководства, при положение че мандатите са били изтекли. КЗП беше с ново ръководство, но когато дойде служебният кабинет ги уволни незаконно, неоснователно ги обвини, и те сега водят дела, отбеляза Корнелия Нинова. Денков се оправда, че именно заради тези дела не може да вземе мерки, но може – да отмени незаконните уволнения на служебния кабинет, заяви тя.

За готвеното пътуване на премиера до САЩ и критиките на Борисов, председателят на социалистическата партия коментира, че и двамата са „елементарни“. По думите ѝ това прилича на някакъв спор кой е по-близък до сърцето на партньора. БТА/Нелли Желева

Добавете Вашия коментар

TOP