Пленумът на БСП свика 49-тия конгрес на „столетницата”, който ще се проведе на 28 октомври.

Спорното решение, предложено от лидера на партията Корнелия Нинова, беше подкрепено от 66 делегати на социалистите, докато 33 бяха против.

 

Днес пленумът реши още да издигне сегашния лидер на ПЕС Сергей Станишев за нов мандат начело на европейските социалисти.

Решението обаче трябва да се подкрепи на предстоящия конгрес, който ще бъде организиран само за 2 седмици.

Добавянето на точката в днешния дневен ред беше дискутирано повече от час, като някои от делегатите в националния съвет бяха против толкова бързо свикване.

Повечето от другите теми на обсъждане се отнасят до развитието на електронните и печатни медии, свързани с партията.

„Шайката иска да запази натрупаното през годините и да няма работещ антикорупционен закон.”

Корнелия Нинова на пленума на БСП
Корнелия Нинова на пленума на БСПИзточник: БГНЕС

Това заяви Корнелия Нинова в реч пред делегатите относно вътрешнополитическата обстановка.

Тя обяви, че БСП ще сезира Конституционния съд заради неприетата оставка на депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

Добрев взе решението да се оттегли от парламента заради скандала „Кумгейт”, в който беше разкрито, че негови роднини и приятели са назначавани без конкурс на ръководни позиции в Община Хасково.

Депутатите от ГЕРБ обаче гласуваха против неговото решение и той остана в парламента. Случилото се предизвика правни спорове по въпроса дали изобщо е редно да се гласува доброволното и съзнателно желание на някой да се оттегли от държавен пост.

Първа страна сме по корупция в ЕС, 97% от българските граждани смятат, че тя е проблем номер едно”,

обяви Нинова.

Опозиционната партия се намира в спор с управляващите относно приемането на нов антикорупционен закон, с който да се създаде ново звено за разследване на злоупотреби във висшите властови кръгове.

БСП настоява президентът Румен Радев да назначава ръководителят на звеното, което да има ясни разследващи функции. ГЕРБ са против.

Управляващите не искат роднините във властта да бъдат разследвани, а само да ги санкционират с глоби за конфликт на интереси”,

заяви Нинова.

„Ние сме алтернативата на този модел на управление, но трябва да покажем това с конкретни действия”, допълни тя и уточни, че БСП ще внесат законопроект срещу роднинските назначения.

„Общото, което стои над скандалите в държавата, които вървят един след друг, е в изговореното от бившия депутат Антон Тодоров за някои хора в управлението, което той е написал и в прословутата си книга („Шайка” – б.р.), че шайката са персони, обединени от престъпна цел”, заяви Нинова и уточни, че за управляващите „корупцията не е престъпление, а административно нарушение и трябва да се наказва с глоба”.  

БСП да изготви алтернативен бюджет за 2018, който да бъде одобрен на конгреса и внесен между първо и второ четене в парламента, гласи друго предложение на Нинова.

Изтъкнатите от нея причини са, че България е на първо място в ЕС по неравенство, несправедливата данъчна система, трудният достъп до здравеопазване и други.

Третата важна тема според нея е подготовката за председателството. По думите й подготовката е започнала със скандалите за кражба на плочки пред НДК и ще завърши с дискусия за цените на хотелите, в които ще отседнат гостите  и цените на подаръците за тях.  

„Къде са политиките, лидерството на България, националният интерес на България”, попита Нинова.

Тя обобщи, че е необходимо свикване на конгрес по конкретните теми: издигането на Станишев, БСП като алтернатива на статуковото в България, Бюджет 2018 и европредседателството.