БСП огласява доклада за „Боташ“ и го праща на ДАНС, Европрокуратурата и българската прокуратура

17 Април 2024 | 16:24
0 коментара
Политика
България
БСП огласява доклада за  Боташ  и го праща на ДАНС, Европрокуратурата и българската прокуратура

„Временната комисия за „Боташ“ свърши работа и председателят Жечо Станков представи на всички нас, членовете на комисията доклада, за да се подпишем. Комисията работи безкрайно съвестно, начело с нейния председател. Изводите са пределно ясни – нарушения има. Видно е, че докладът трябва да бъде изпратен на прокуратурата и ДАНС. Нито една парламентарна група, чрез представителите си в комисията, не възрази. И не мога да разбера каква е причината този доклад да не се внася в заседателна зала? Започваме да си мислим, че има някакви други подбуди“.

Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов, след като настоя от името на групата на социалистите докладът за работата на временната комисия „Боташ“ да влезе и се гледа в пленарна зала.

„Защо докладът не влиза в зала? Защо се направи тази комисия? И ако такъв договор, подписан за 13 години, с над два милиарда и двеста милиона очевидно ощетяване на държавата, – не гледаме, кое тогава да гледаме?“, реагира социалистът.

„От вас не съм очаквал да не искате да внесете доклада в Народното събрание. Вие ли прикривате нещо – точно вие, който написахте един наистина много добър доклад и няма две мнения по този въпрос?“, обърна се към председателя на комисията Жечо Станков (ГЕРБ) Борислав Гуцанов. И призова: „Внесете доклада в зала. Поне на една временна комисия, когато тя си е свършила работата, докладът да бъде гледан“.

„Ако продължавате така - ПГ на „БСП за България“ ще оповестим целия доклад публично пред медиите. Призоваваме всяка една от парламентарните групи, която иска - да го подпише заедно с нас. И ще го внесем в прокуратурата и ДАНС“, заяви Борислав Гуцанов.

 

България търпи сериозни загуби от договора между държавните компании на България и Турция - "Булгаргаз" и "Боташ".

 

Това показва доклад на временната парламентарна комисия, която разгледа договора с турската фирма.

От ПП-ДБ и БСП съобщиха, че проверката е установила, че страната ни търпи сериозни загуби от този договор в размер на почти 500 хиляди долара дневно и ще предложат да бъде предоставен на прокуратурата и ДАНС.

Комисията настоява също контрактът да бъде преразгледан. От БСП ще изискат и да бъдат уволнено ръководството на "Булгаргаз".

"Всеки ден българската енергетика и в частност "Булгаргаз" трябва да заплаща капацитет, който се равнява на 500 хиляди долара всеки ден. Този капацитет обаче не се използва. За пример, през 2023г от възможни 14 кораба да бъдат доставени, са използвани един и половина. Този капацитет, въпреки че ние не го използваме, плащаме тези такси всеки ден за пълния обем, който са договорили служебното правителство с министър Росен Христов.

Нашето предложение, което записахме в решението, което трябва да бъде взето другата седмица в зала, е цялата документация и този доклад да отидат в прокуратурата и ДАНС", заяви Радослав Рибарски - ПГ на ПП-ДБ.

"Срамен договор за България, заробващ договор за България. Наистина - едно пълно безобразие, което се е случвало по време на служебния кабинет и продължаващо и в момента. Защото същите хора, които са подписали тогава договора по най-бързия начин, в интерес на истината договорът не е съгласуван и с МС. Само 8 министри са го подписали, което на практика прави този акт делегитимен", каза Борислав Гуцанов от ПГ на "БСП за България".Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP