БСП изключи Явор Божанков от парламентарната група

09 Декември 2022 | 16:06
2 коментара
Политика
БСП изключи Явор Божанков от парламентарната група

БСП изключи депутата Явор Божанков от парламентарната си група. Присъствалите единодушно са гласували за отстраняването му.

“Парламентарната група на „БСП за България“ призова Божанков да напусне НС и да освободи мястото за следващия в листата. След изслушване на Явор Божанков, Общото събрание на ПГ на коалиция „БСП за България“ взе единодушно решение за изключването му от групата”, се казва в изявление на партията.

Това се случи малко след като депутатите в пленарната зала гласуваха България да изпрати оръжие в Украйна. Парламентарната група на БСП беше против заседанието да е закрито и в знак на протест членовете на партията извадиха телефоните си и започнаха да предават на живо. Левицата гласува и против изпращането на военна помощ на Киев.

Отговорността, която всички ние носим!Edna.bg

[Отговорността, която всички ние носим!]

Преди да бъде изключен Божанков застана на противоположна позиция и подкрепи изпращането на оръжия на Украйна и се дистанцира от позицията на социалистите, че това ще ни въвлече във военния конфликт.

"Нашата отговорност е да водим нашия народ и макар да е трудно, не трябва да гледаме накъде води общественото мнение и да опънем платната и да се водим по него", заяви Божанков. Той добави, че „решението е важно и символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор“. Той посочи, че Русия ни е обявила за неприятелска страна още преди да изпращаме оръжия.

"Тази война рано или късно ще свърши, ще е лицемерно България е да част от програмите за възстановяване и развитие и да получава пари, но да не е част, когато народ е на тъмно студено, и страда. Жени и деца са подложени на системен геноцид от руската държава. Без да съм експерт в тази тема съм съгласен само с една теза. След време ще ни съдят как сме гласували. Такъв ден ще дойде и ще има значение кой какво е казал. С ясно съзнание какви последствия може да има тази позиция за мен, как може да се разчете, съм убеден в едно, искам да остане в стенограмите - ще дойде ден, когато ще говорим кой е бил прав. Русия няма да спечели тази война", каза Божанков.

Добавени коментари

Той публикува:
11 Декември 2022 | 22:22
Я па тия!!!!
Милко публикува:
10 Декември 2022 | 10:59
Общественото мнение е против пращането на оръжия за Украйна, нещастник! Как само се оправдава! Ти си за разпалване на война, в която да набъркаш и България, бе кретен! Вън от парламента барабар с аверите ти от ГЕРБ, ДПС И Т.Н.

Добавете Вашия коментар

TOP