БСП издига агент на Държавна сигурност за кмет на община Сандански

22 Юли 2015 | 17:16
0 коментара
Общество
БСП издига агент на Държавна сигурност за кмет на община Сандански

Кандидат-кметът на БСП за община Сандански Андон Ризов е агент на Държавна сигурност с псевдоним "Слави".

За Андон Славчев Ризов се знае, че е роден на 021.03.1957 година в Сандански. Работил в структура на ДС: ДС-Сандански; ДС, управление VI-IV-III, като агент с псевдоним "Слави". Вербувал го служител: о. р. Бойко Маникатов на 20.06.1979 г., регистриран на 09.07.1979 г. Ръководител: о. р. Бойко Маникатов; о. р. Огнян Несторов

Комисията разполага с документи: Собственоръчно написани агентурни сведения; документи от ръководил го щатен служител; рег. дневник; картони – обр. 4 – 5 бр.; работно дело IР-12881; протокол № 4/ 1990 г. за унищожаване на лично дело IА-2232 (Бл).

Агент "Слави" е снет от оперативен отчет през 1988 год.

С решение №316 от 22.02.2012 година комисията за разкриване на документи за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, извърши проверка на лица по чл. 26, ал. 1, т. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Изненадваща рокада направи левицата относно предстоящите избори в Сандански. БСП оттегли подкрепата си от настоящият кмет Андон Тотев и ще издигне общинският съветник Андон Ризов, който е председател на социалистите в общината. Все още не е ясна причината, поради която БСП се отказа от своя кмет, но най-вероятно е заради недоволството на гражданите, които са недоволни от работата му като градоначалник.

На заседанието на партията, което се е провело миналата седмица, Андон Ризов е събрал 22 гласа „за“ и 6 „против“ от 38 гласували, останалите са обявили позиция „въздържал се“. Тотев пък не е успял да събере необходимите гласове, за да се яви на изборите от името на БСП. Въпреки че, няма да разполага с подкрепата на „партията-майка“, Тотев ще участва на изборите като „независим кандидат“. Останалите двама кандидати, които са известни до момента са Андон Тотев и Кирил Котев, който ще бъде излъчен от ГЕРБ

Минути след заседанието, във видимо притеснен Народният представител Кристиян Вигенин изразил подкрепа за Тотев при евентуален балотаж, при който градоначалникът отговорил, че такъв няма да има.

Това е поредният грешен ход на БСП-Сандански, от дни членовете им напускат и се присъединяват към партията на Татяна Дончева "Движение 21". Това вещае катастрофален резултат на изборите на есен за столетницата. Според запознати БСП няма да има представител в местния общински съвет.

 

Добавете Вашия коментар

TOP