Промяната в моделите цели алтернативен бюджет за 2018, който представи опозиционната БСП. От „столетницата” искат нов данъчен модел и промяна на пазарния механизъм на финансирането на държавните здравеопазване и образование.

Приоритетите в исканията на социалистите донякъде съвпадат с тези в публикувания от правителството официален план за разчет на държавните финанси за догодина.

Основна част от тях са здравеопазването и образованието. „С проектобюджета предлагаме лечение на причините, а не на последиците”, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

„Досега правителството намалява или увеличава финансирането на определени сектори, модели и системи, наливат се милиарди в здравеопазването години наред, милиони в образованието, но здравеопазването не става по-добро, а все повече деца напускат училище и се закриват училища.

БСП предлагат болниците вече да не са търговски дружества, а да се регистрират по закона за лечебните заведения.

Опозицията е съобразила това искане със сегашната ситуация, в която някои общински болници са пред фалит заради огромните си задължения.

Такова е положението във Враца, където постоянната заплаха от спиране на работата на градската болница би оставила цялата област без спешна помощ.

„Общински и областни болници фалират, колкото и пари да наливаме, причината е в модела болниците – търговски дружества. Ние предлагаме смяна на този модел, а болниците да са регистрирани по Закона за лечебните заведения”, оповести Нинова.

Подобна мярка лиспва в плановете на правителството за здравеопазването, където основен приоритет е подобряването на спешната помощ.

„Приветстваме повече пари за образование и увеличение на заплатите на учителите, но това не решава проблема – закриване на училища, напускане на децата от училище”, заяви Корнелия Нинова.

Заради това от БСП предлагат

отпадане на действащия модел на делегираните бюджети, при който „парите следват ученика”.

Тук исканото от социалистите най-много съвпада с плановете на правителството, където също се предвиждат сериозни промени в начина на финансирането на училищата, наред с широко прокламираното удвояване на учителските заплати до 2020 година. .

Никакво сходство обаче няма плана за бюджет на кабинета с исканата от БСП промяна на данъчния модел.

Социалистите приветстват увеличението на минималната работна заплата, но

искат въвеждане на минимален доход със същия размер (510 лева), който да бъде необлагаем.

Така най-бедните българи, живеещи с минималната заплата или по-малки непостоянни доходи бих били лишени от данъчната тежест. 

Наред с това от "столетницата" искат

въвеждане наново на прогресивното подоходно облагане за физически лица.

Интересното е, че именно БСП въведе сегашния 10-процентов плосък данък по времето на Тройната коалиция. Целта беше да се подобрят условията за инвестиции и поддържане на бизнес.

През последните години обаче от партията вече взимат предвид трайната бедност и големите социални неравенства като причина за отпадането на този модел.

От опозицията обаче не предвиждат отпадане на корпоративния данък. 

При социалните придобивки от столетницата са излезли с идеята

майчинските надбавки да се увеличат за втората година след раждането на детето и тогава да са равни поне на минималната работна заплата. 

ГЕРБ предлагат по-голямо финансиране на статуквото, ние предлагаме по-голямо финансиране на променени системи и модели, заяви Нинова. 

В бюджета на БСП е заложен дефицит от около 1,4 процента.