БСП-Благоевград бойкотира реденето на листата за региона

21 Февруари 2023 | 12:20
0 коментара
Политика
БСП-Благоевград бойкотира реденето на листата за региона

БСП – Благоевград няма да участва със свои номинации в червената проектолиста на областта за предстоящите на 2 април предсрочни парламентарни избори.

Днес областното ръководство ще подреди кандидат-депутатите въз основа на предложенията на останалите 13 общински организации в областта и предварително отредените за тях места в листата, но предложение от Благоевград няма. Въпреки че вчера бе последният срок, в който общинските организации трябваше да проведат конференциите си за номинации на кандидат-депутати, БСП – Благоевград предприе необичаен начин за бойкот на изборите. Снощи червените се събраха, но не на конференция, а на пленум на ръководството, на което бе взето решение общинската конференция за номинации за кандидат-депутати да бъде свикана след 14 дни. Това означава тя да бъде проведена на 4 или 5 март, което ще е напълно излишно мероприятие, като се има предвид, че крайният срок за регистрации в РИК на листите за предстоящия вот е 28 февруари.

Според лидера на БСП в Благоевград Любен Милев, който е сред най-върлите противници на Корнелия Нинова, така било по устав. „Първо се свиква пленум, който трябва да насрочи общинска конференция, другото е противоуставно“, разясни за „Струма“ той. Така и не стана ясно защо пленумът в такъв случай не е бил свикан преди 2-3 седмици, за да може благоевградската организация да се впише в срока за конференциите, спуснат от „Позитано“, който беше до 19 февруари.

Иначе номинации за депутати от благоевградските основни организации има, и то не малко. Сред отличниците по брой предложения са самият Любен Милев и общинският съветник д-р Владимир Пандев.

„Няма как да чакаме благоевградчани, защото утре /б. р. днес/ подреждаме листата“, обясни областният лидер Валери Сарандев, който още миналата седмица свика областен съвет във вторник, за да изпълни един от най-важните си партийни ангажименти – да предложи кандидати за депутати в следващото НС. При отсъствие на предложения от благоевградската структура единственият шанс благоевградчанин все пак да получи място в листата е, ако е предложен с достатъчен брой гласове от друга общинска организация, уточни Сарандев.

Оказа се, че в преобладаващата си част благоевградските социалисти не са изобщо наясно за готвения от БСП ръководството бойкот на априлския вот.

Един от тримата кандидат-депутати от областния център на Пиринско за предишните парламентарни избори – бившият общински съветник Милан Богдански, разбра от нас, че на тези избори съпартийците му от града ще трябва да си търсят кандидати от другите общини, за да ги подкрепят.

„Ако наистина е измислен такъв план, то това е много зле – коментира Богдански. – Миналата година Любен Милев отказа номинации, защото нямало да бъде избран, което според мен е бягане от отговорност. Аз колко пъти съм бил номиниран, в колко листи съм участвал, и в повечето случаи не съм бил избиран, но като член на БСП това е било мое задължение. За предстоящите избори още като започнаха предложенията на основните партийни организации аз си направих отвод, защото съм зле с кръста, но това е инцидентно. Не, категорично нямаме право да се отказваме от участие в изборите“, заяви бившият общински съветник, който през 2015 г. дори бе кандидат за кмет на Благоевград.

Припомняме, че освен Богдански, миналия октомври кандидати от Благоевград бяха д-р Владимир Пандев и Крум Палапуов. През април и юли 2021 г. за депутати се кандидатираха Любен Милев, Валери Миленков и Кирил Пецев.  Това означава, че в предстоящата листа 3-те места за Благоевград ще бъдат заети от представители на други общини. От нея отпада и кметът на Кресна Николай Георгиев, който пък миналата година въобще напусна партията. Това означава, че червената листа ще бъде вероятно най-обновената за предстоящия вот.

автор-в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP