Броят на жертвите в Турция и Сирия е почти 24 000

11 Февруари 2023 | 08:56
0 коментара
Общество
Броят на жертвите в Турция и Сирия е почти 24 000

Потвърденият брой на загиналите при най-смъртоносното земетресение в региона от две десетилетия насам надхвърля 23 700 души в Южна Турция и Северозападна Сирия четири дни след удара.

Днес спасителни екипи спасиха 10-дневно бебе и майка му, затрупани в руините на сграда в Турция, и извадиха няколко души от други обекти, докато президентът Тайип Ердоган заяви, че властите е трябвало да реагират по-бързо на силното земетресение от тази седмица.

Още стотици хиляди хора останаха без дом и храна в мрачните зимни условия, а лидерите на двете страни се сблъскаха с въпроси относно реакцията си.

Сирийският президент Башар Асад направи първото си пътуване в засегнатите райони след земетресението, като посети болница в Алепо заедно със съпругата си Асма, съобщиха държавните медии.

 

Правителството му одобри доставките на хуманитарна помощ по фронтовете на 12-годишната гражданска война в страната - ход, който може да ускори пристигането на помощта за милиони отчаяни хора. По-рано Световната програма по прехраната заяви, че запасите ѝ в контролираната от бунтовниците северозападна Сирия са на изчерпване, тъй като състоянието на война усложнява усилията за оказване на помощ.

Земетресението, което стана в ранните часове на понеделник, се нарежда на седмо място по смъртност сред природните бедствия през този век, като изпреварва труса и цунамито в Япония през 2011 г. и се доближава до 31 000 души, загинали при земетресението в съседен Иран през 2003 г.

Днес турският президент Ердоган посети турската провинция Адияман, където призна, че реакцията на правителството не е била толкова бърза, колкото е можело да бъде.

"Въпреки че в момента разполагаме с най-големия издирвателен и спасителен екип в света, факт е, че усилията за издирване не са толкова бързи, колкото ни се искаше", каза той.

Той каза също, че в някои райони е имало разграбване на магазини.

Ердоган се кандидатира за преизбиране на вота, насрочен за 14 май, и опонентите му се възползваха от проблема, за да го атакуват. Изборите могат да бъдат отложени поради бедствието.

Тъй като гневът се нагнетява заради забавянето на доставките на помощи и започването на спасителните дейности, бедствието вероятно ще се отрази на изборите.

Ердоган, за когото вотът се смяташе за най-трудното предизвикателство през последните две десетилетия на власт още преди земетресението, призова за солидарност и осъди това, което той определи като "негативни кампании с цел политически интерес".

Кемал Киличдароглу, ръководител на основната опозиционна партия в Турция, разкритикува реакцията на правителството.

"Земетресението беше огромно, но това, което беше много по-голямо от земетресението, беше липсата на координация, липсата на планиране и некомпетентността на управляващите", каза Киличдароглу в изявление.

Броят на загиналите в резултат на земетресението с магнитуд 7,8 и няколкото мощни вторични труса в двете страни надхвърли повече от 17 000 души, загинали през 1999 г., когато подобно мощно земетресение удари Северозападна Турция./БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP