Броят бюлетини за съветници в Благоевград

10 Ноември 2023 | 10:12
0 коментара
Политика
Благоевград
Броят бюлетини за съветници в Благоевград

Административен съд разпореди проверка на изборните протоколи, изготвени от няколко секционни комисии в Благоевград. Това се случи по едно от петте дела за касиране на вота за съветници. Решението на ОИК в Благоевград е оспорено изцяло.

Съдът допусна проверка и преброяване на подадените в СИК № 54 и СИК №87 бюлетини за общински съветници. Отхвърлиха искането за проверка на изборните книжа и в други секционни комисии, тъй като протоколите не съдържат данни, които да водят до съмнение в отчетените резултати – няма отбелязани спорове, нито особено мнение на членове на секционни комисии. Съдът уважи искането за преглед на видеозапис на броенето на бюлетините в СИК № 125 в община Благоевград. Следващото заседание по делото е насрочено за 16 ноември от 11.00 часа.

В Административен съд – Благоевград е образувано административно дело № 1084 жалба на Димитър Попов, кандидат за общински съветник от ГЕРБ против Общинска избирателна комисия – Гоце Делчев за избиране на общински съветници. Жалбоподателят оспорва Решението в частта, с която са обявени имената на избраните за общински съветници. Навеждат се доводи за извършени съществени нарушения при отчитане на преференциалните гласове.

Благоевградските магистрати образуваха дело засрещу Общинската избирателна комисия в Симитли. Производство номер 1085 е за касиране на вота за съветници. То е по жалба на зърнения бос Павел Стоименов, който е новоизбран съветник в града. Твърди се, че обжалваното решение е немотивирано.
Жалбата, депозирана в Административен съд – Благоевград, е с искане за спиране клетвата на местните парламентаристи.

 

Съдът остави без уважение особеното искане с мотиви, че по делото липсват доказателства за вероятността от настъпването на вреди, както и за техния вид и размер, искането е общо, без конкретни основания за спиране изпълнението на оспореното решение. Дамян Качулски, който бе кандидат за кмет в Симитли, оспорва изборните резултати от 29 октомври, когато Апостол Апостолов спечели убедително пореден управленски мандат. Съдът остави без уважение особеното искане с мотиви, че по делото липсват доказателства за вероятността от настъпването на вреди, както и за техния вид и размер, искането е общо, без конкретни основания за спиране изпълнението на оспореното решение.

Добавете Вашия коментар

TOP