Броим 35 хил. евро за двустайно жилище в ЦГЧ на Благоевград

06 Март 2019 | 18:57
0 коментара
Бизнес

Пазарът на недвижимите имоти в Благоевград поддържа устойчиви нива.

През изминалата 2018 г. в Агенцията по вписванията са регистрирани 1569 продажби и 443 дарения. В сравнение с предишната 2017 г. има лек спад на продажбите с 88 броя и повишаване на даренията с 66 броя, но като цяло имотните сделки вървят. Половината от тях през изтеклата година – 798 броя, са сключени чрез ипотеки. Причината са  ниските лихви на ипотечните кредити, поясниха брокери. Интересът към новото строителство продължава да е насочен основно към двустайните жилища.

В момента има търсене на двустайни апартаменти и гарсониери, които в широкия център вървят между 25 000-35 000 евро, когато са напълно обзаведени. Интерес има и към имоти в санирани блокове в кварталите, едно жилище от 65 кв.м в тях се продава за 65 000 лв.

Има разлика в цените от това дали купуваш в идеалния център, или топцентъра, както и дали жилището е до ключ, на мазилка и замазка. Луксозно жилище с пълно обзавеждане, климатизирано и газифицирано в топцентъра се продава между 900-1000 евро на кв.м.  

Цената на ново жилище пада на 650-700 евро, ако не е обзаведено, но има дограма, ламинат и вътрешни врати. Жилищата в района срещу Трето основно училище, придобил  популярност като „Китайския квартал“ заради нагъчканите една до друга кооперации, вървят между 550-600 евро на кв.м на замазка. Там водещ е критерият, че мястото е ключово – намира се на 5 минути от всички важни институции – поликлиника, община, полиция, съд и др. 

Жилищата в новостроящата се сграда при бившия комплекс  „Кончето“ също няма да паднат под 700 евро.  

„Има постоянно търсене на малки жилища с цел инвестиция, отдаване под наем на студенти, и на тристайни жилища, които са за семейства”, отбелязва брокерът Ирена Точева.

Ново строителство върху стари имоти продължава да е актуално. Пресен пример затова е градежът, който започна в района на пазара в Благоевград. Строителната площадка е заградена, а багери вече започнаха първите изкопни работи. На частния терен, който попада в обсега на най-късата улица в града – „Орцето“, ще бъде изградена жилищна сграда с магазини и офиси.  Възложители на строежа са фамилиите Димитрови, Аврамови, Никови и фирма „ Маркет хаус” ЕООД  на благоевградския строителен предприемач Емануил Манолов. Градежът обаче се изпълнява не от негова фирма, а от „Нико строй-5” ЕООД на Николай Стоев. На мястото всъщност е била наследствената къща на арх. Ина Аврамова, която в момента е главен архитект на община Разлог,  и още една стара къща. Първоначалното инвестиционно намерение било за строителство само в имота на едната къща. При изкопните работи обаче била нарушена стабилността на съседната стара сграда и строителят предложил на възрастната жена, която живеела в поддалата къща, да я включи в проекта. Така се стигнало до разширяване на строежа, разказаха запознати със сделката.   Жилищната сграда трябва да бъде построена за две години, като в нея е предвидено да има подземен паркинг. Това за Благоевград е от съществено значение, тъй като местата за паркиране са крайно недостатъчни, особено в централна градска част.

Нова жилищна кооперация ще строи върху наследствения си имот и бившият СДС депутат, ексбанкер, адвокат Спас Димитров. Бащината му къща се намира на метри от Синята къща в центъра на Благоевград и в нея живее брат му д-р Емил Димитров, тъй като ексдепутатът отдавна се премести в София.  В съседство с някогашния клуб на СДС е къщата на известния джумалия Гоце Танчев, която също предстои да бъде блъсната и на нейно място да се съгради нова./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP