Броени часове до началото на Банско джаз фест

04 Август 2022 | 18:16
4 коментара
Култура
Броени часове до началото на Банско джаз фест

Осем фестивални дни, изпълнители от 16 държави, две сцени и 29 концерта, така Банско джаз фестивал отбелязва 25 години Банско в джаза!

Остават броени дни до старта, когато от 6-ти до 13-ти август Банско ще бъде в ритъма на джаза 24 часа. Със забележителна и завладяваща програма от активности през целия ден, Банско разгръща програмата на фестивала не само като вечерна, а във целодневна.

Банско джаз фестивал за втора поредна година ще подари на жителите и гостите на града една впечатляваща музикална селекция от световни и български изпълнители, богата съпътстваща програма ᴠ Сцена „Млади таланти“ – всеки ден от 11 ч. в градския парк ᴠ пак там от 13 ч. – забавни игри за малки и големи ᴠ от 18 ч. Джаз в града – на различни локации в града ще свирят млади джаз изпълнители, за да подгреят публиката за концертите на голяма сцена на площад „Никола Вапцаров“. Но има и още – арт базар, тематични кулинарни презентации, изложби и още много. Разбира се, не може да пропуснем и джем сешъните, които носят още много емоции.

Банско джаз фестивал разкрива нови хоризонти не само по отношение на програмата си, но и в това да затвърждава реномето на Банско като световна джаз дестинация. Това доказват не само имената на голямата сцена, но и ангажираността на организаторите да привлекат младите таланти в джаза. В това издание на Банско джаз фестивал, изпълнителите от голямата сцена ще проведат свои майсторски класове с участниците в „Джаз академия“ Банско 2022.

Програмата на Банско джаз фестивал 2022 може да се определи като една от най-впечатляващите в последните години. Банско джаз фестивал е празник, и този празник ще започне с Ангел Заберски Биг бенд и Милица Гладнишка, РАДЗ бенд, Украйна и Electric Shock, Унгария (6 август).

Ще продължи с Камелия Тодорова и квартет, България; Arpi Alto, Армения и Любомир Денев и Венцислав Благоев, България, T.E.F.T., България (7 август). Проектът Nazdrave на Ediz Hafizoglu, Турция ще даде начало на третия фестивален ден, който ще продължи с Rosalia De Souza, Бразилия (8 август). Забележителните Marina & The Kats, Австрия, определяни като най-малкия биг бенд и неповторимия глас от Израел Daphna Levy, Израел и Asaf Sarkis, Великобритания и Венцислав Благоев, Михаил Иванов, България ще представят напълно нов проект на 9 август. Новите проекти и колаборации продължават и на (10 август) – Soulcrane, Германия и Димитър Льолев, България; както и феноменалният Igor Willcox квартет, Бразилия. Програмата продължава с групата АРИФА, Нидерландия, която включва музиканти от четири различни страни, които ще представят най-новия си албум, както и легендарния пианист Кърк Лайтси, САЩ (11 август). Петъкът ще бъде разтърсващ с История на джаза – 30 години Нов български университет, България; колаборацията Христо Вичев & JP3, САЩ – Българи и разбира се, Billy Cobham и испанският му контингент, Панама (12 август). Закриването ще е запомнящо се с участието на Гвардейски представителен духов оркестър, България, италианската джаз звезда Ada Montellanico квартет, Италия и пленителният Salvador Sobral, Португалия, победител в Евровизия 2017. (13 август).

Банско джаз фестивал се провежда под патронажа на Министерство на културата и с партньорството на Австрийско посолство, Посолство на Украйна, Посолство на Израел, Посолство на Италия, Посолство на Португалия, Посолството на Република Турция в България, Посолство на Унгария.
Организатори: Община Банско и Асоциация „Фестивалите в България“.

Подробности за програмата и изпълнителите, следете на сайта на Банско джаз фестивал https://banskojazzfest.bg или на страницата във Facebook – www.facebook.com/BanskoJazz.

Добавени коментари

Мацурев Победа! публикува:
05 Август 2022 | 08:07
Мацурев Победа! Комунистите говеда! Мацурев депутат! За Банско благодат! Мацурев кмет! Червените за смет! Който срещу нас, значи не е в час!
Независим публикува:
04 Август 2022 | 22:42
Не съм член на Герб. Аз съм обикновен гражданин на Банско. Искам да ви кажа - Мацурев е много истински, добър и сърдечен човек. Няма лошо в мислите му. Помага на всички в града ни без да иска замяна. Ако се кандидатира ще гласувам за него, за да има Банско бъдеще!
Банско е ГЕРБ! публикува:
04 Август 2022 | 22:24
Приятели на Банско! Мили съграждани! Да благодарим на Мацурев за усилията които положи през годините като депутат и заместник кмет този фестивал да съществува и да се развива! И не, банскали не сме такива неблагодарници - ние помним кой ни помага и кой не! Нашето момче осигури милиони за нас по време на ковид кризата, спаси ни от черни чували по площада когато съдейства за карантината на града ни, раздаде лекарства за нуждаещите се, храна за гладните и дори получи грамота за добрината си от кмета Кадев! Александре,Банско ти е признателно! Не забравяй от къде си тръгнал и попътен вятър в начинанията ти! Банско победа! Банско е единно! Банско е Мацурев! Банско е ГЕРБ!
Защо пропускате? публикува:
04 Август 2022 | 19:03
Пак пропуснахте да споменете най-заслужилият човек за този фестивал-г-н Александър Мацурев???Наистина той сега е много ангажиран.Съставят се листите.Но това е човекът,който създаде този фестивал и го поддържаше през годините.И сега го поддържа! Но той няма да пропусне да ви уважи с присъствието си.Даже ще дръпне едно впечатляващо слово при откриването.Ако му дадат думата.Но всеки глас от Банско - за Мацурев! Ипак няма да бъде избран!Жалко.Но другият път.

Добавете Вашия коментар

TOP