Брюксел разреши АМ Струма да мине над дефилето, но не даде Е-79 да е магистрален

12 Март 2024 | 09:58
0 коментара
Бизнес
Благоевград
Брюксел разреши АМ Струма да мине над дефилето, но не даде Е-79 да е магистрален

Магистрала „Струма“ да бъде изкарана изцяло извън Кресненското дефиле – тази заявка направи министърът на регионалното развитие в оставка Андрей Цеков, припомни БНТ.

В началото на месеца България получи зелена светлина за изграждане на платното посока София извън дефилето. Сега на дневен ред е платното посока Гърция да върви успоредно през планината. Възможно ли е това да се случи и кога, и как местните жители и бизнесът приемат тази идея – разказваме сега.

 

След няколко тежки катастрофи в района на Владая и протест на местните жители, започва строителството на алтернативен път. Tака наречената първоначално – магистрала „Люлин“.

Магистралата е пусната със закъснение, а през 2018 г. е преименувана на „Струма“. И въпреки първоначалната идея пътят да е готов през 2004 – и до днес Струма не е изпълнена в цялост – остава отсечката между Симитли и Кресна и големият дебат – дали едно от платната да минава през Кресненското дефиле. В отчета си за свършената работа, респорният министър в оставка – направи заявка и двете платна на пътя да бъдат изградени извън дефилето.

 

„Успяхме да разрешим и един изключително сложен казус с довършването на магистрала „Струма“. Получихме зелена светлина от ЕК да реализираме магистралата изцяло извън Кресненското дефиле, което ще ни позволи да имаме транспортна свързаност с Гърция, като същевременно запазим уникалното биоразнообразие в дефилето“, посочи Андрей Цеков, министър на регионалното развитие в оставка.

Европейската комисия разреши строителството на платното в посока София през планината над дефилето, но не позволи главен път Е-79 да бъде превърнат в магистрален. По него ще остане трафикът в посока Гърция. Слави гледа животни в село Стара Кресна, откъдето се очаква да бъде прокаран новият път.

 

„За мен е зле ако мине отгоре както е планирано и да не е в тунел, защото ще затворят пътя. Няма да има достъп до ливади, до пасища и т.нар“, каза Слави Илиев, жител на с. Стара Кресна.

Въпреки това гледа позитивно.

 

„Като има път, ще има и трафик. Трафик има ли – има икономика. Икономика има ли – има пари“, посочи Слави Илиев.

„Най-добрият вариант е и двете платна горе. Да има един алтернативен път, за да може ли стане ли нещо, да не се затваря пътят“, коментира Стоян, жител на Кресна.

Последната отсечка на „Струма“ ще бъде открита най-рано през 2029 година.

Добавете Вашия коментар

TOP