БРФК отнесе 3000 лв. глоба за нарушения на международна изложба в Банско

14 Май 2017 | 21:35
0 коментара
Общество

Българската федерация по кинология отнесе 3000 лв. глоба, наложена й от НАП за нарушения на Закона за данъка върху добавената стойност, по време на международна изложба в Банско. Имуществената санкция беше обжалвана в Районен съд – Разлог, но магистратите я потвърдиха, след като счетоха, че жалбата е неоснователна и нарушението, за което федерацията е глобена, е безспорно доказано.

БРФК е санкционирана по време на провелата се през септември месец на 2016 година в Банско Международна киноложка изложба. Наложената глоба е заради липса на монтиран касов апарат и неиздаване на касови бонове на участниците за платените от тях такси за участие.

Мястото на провеждане на мероприятието – в двора на СУ „Неофит Рилски“ – Банско, е посетено от данъчни инспектори. В рамките на пет часа проверяващите наблюдавали, че участниците в киноложката изложба подписват бланки, предоставени им от организаторите и представляващи договори за дарение, в които се описват дата, име на участник (собственик на куче) и дарена сума. На мястото на провеждането на изложбата обаче инспекторите не установили да има  обявен и изложен на видно място ценоразпис за заплащаните такси от участниците.

При направената справка на сайта на сдружението данъчните установили, че на него са публикувани и предварително обявени условията за участие, както  и минимални прагове на плащане. Обявената цена за едно куче, собственост на членове на сдружението, е била 45 лв. и 40.00 лева за второ куче на същия собственик. За подрастващи кучета посочената цена е била не по-малко от 35.00 лева за едно куче и 30.00 лева за второ, отново на същия собственик.  Посочените в обявлението суми за участници, които не са членове на сдружението, са били двойни.

След като констатирали събирането на таксите, инспекторите от НАП направили проверка и на касовата наличност и установили, че тя е в размер на 815.00 лева и 1607 евро. За средствата били издадени 24 броя договори за дарения. За парите обаче, които постъпвали в касата на дружеството, не били издавани касови бонове.

Проверката установила още, че на обекта няма монтирано, регистрирано и въведено в експлоатация фискално устройство с изградена дистанционна връзка с НАП, което е нарушение на наредбата на министъра на финансите и ЗДДС.

За констатираните нарушения на Българската републиканска федерация по кинология от НАП е наложена минималната, предвидена в закона, имуществена санкция в размер на 3000 лв.

в.Струма/ЯНА ЙОРДАНОВА

Добавете Вашия коментар

TOP