BREAKING: Джо Байдън е новият президент на Америка

07 Ноември 2020 | 18:48
0 коментара
Политика

Джоузеф Робинет "Джо" Байдън е новият американски президент. Новината дойде след финалното преброяване на гласовете в ключовия Пенсилвания. Байдън е 46-ят държавен глава на САЩ, който ще встъпи в длъжност през януари в тандем с първата жена вице в историята Камала Харис. Така той пък става най-възрастният държавен глава от 4 юли 1776-а. 

Той събра 273 вота от Електоралната колегия, 20 от които дойдоха от Пенсилвания, която продължава да брои бюлетини, пратени по пощата. Процесът в щата се точеше в последните 3 дни, докато екипът на Тръмп непрекъснато сезираше съдилищата и в Джорджия, и в Мичиган, и в Уисконсин заради нарушения на изборния процес и броенето на протоколите, добавянето на бюлетини. 

Малко преди новината на деня, Избирателната комисия обяви, че няма нито един доказан сигнал за нарушения и не може да се организира повторно преброяване.

Очаква се Байдън да направи първото си обръщение към американската нация по-късно тази вечер, като от неговия щаб твърдят, че той ще се опита да помири републиканци и демократи в името на бъдещето на Америка. Намек за това е и изречението му от тази сутрин: "Сметките не са просто сметки. Зад тях стоят избиратели, мъже и жени, упражнили фундаменталното си право на глас и този глас трябва да бъде чут".

Байдън бе сенатор от щата Делауеър в Сената на САЩ от 1973 до 2009 г. На 4 ноември 2008 г. е избран за вицепрезидент на САЩ в тандем с кандидат-президента на Демократическата партия Барак Обама, а на 20 януари 2009 г. встъпва в длъжност. 

Добавете Вашия коментар

TOP